Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2008

Γάμος χωρίς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γίνεται;

Είτε σαν… νύφη πολύφερνη είτε σαν… γαμπρός, ένα είναι σίγουρο: το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στις εξελίξεις του κλάδου. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση "φωτογράφιζε" σχετικό θέμα του Dr Money.

Είτε χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα για τη διάσωση κάποιας μικρότερης τράπεζας (στο… πρότυπο της συμφωνίας Πειραιώς - Proton Bank), είτε αφεθεί να κινηθεί σχετικά πιο αυτόνομα, ενισχύοντας έναν τραπεζικό πόλο μέσω απορρόφησης μικρότερου(ων) παίκτη(τών).

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι πάντα ανοιχτό από κάποιους κυβερνητικούς - οικονομικούς κύκλους, με πιο πρόσφατες τις επαφές Αττικής - AspisBank.

Στο δεύτερο, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως κυρίως δύο ιδιωτικά τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει "αντικείμενο συζητήσεων". Το ένα είναι θεωρητικά η Millennium (με την BCP, όμως, να έχει ρίξει ελάχιστα τον πήχη από τα 800 εκατ. ευρώ, που ζητούσε πριν από 10 - 12 μήνες), όταν στην αγορά "μία δίκαιη τιμή" θα θεωρούνταν τα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, η Millennium έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα, που αφορά στο κομμάτι του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, το οποίο έχει "χτιστεί" μεθοδικά κυρίως από τους Βεντουρή Στάθη και Κατσουρίδη Αλέξανδρο (στελέχη που προέρχονταν από τη Eurobnak).

Άλλη μία τράπεζα, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, που θα "έκανε" με το Τ.Τ. είναι η Probank με επίσης καλή παρουσία στο επιχειρηματικό κομμάτι.

Η τράπεζα που στήθηκε από τα στελέχη της παλαιάς Τράπεζας Εργασίας, τα οποία προτίμησαν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία την περίοδο της εξαγοράς από τη Eurobank, διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στα επιχειρηματικά δάνεια. Ο πρόεδρος της τράπεζας Μιλτιάδης Δαμανάκης, από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καψάσκη, εμμένει μέχρι τώρα στην αυτόνομη πορεία της Probank με στόχο την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αξία της ιδιωτικής τράπεζας υπολογίζεται στα 220 - 250 εκατ. ευρώ.

Όμως, η διοίκηση του Ταμιευτηρίου έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη των υποκαταστημάτων που θα λειτουργούν παράλληλα μέσα στα κατασήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Γι' αυτό επέκτεινε τη σύμβαση με τα ΕΛΤΑ για άλλα δέκα χρόνια μέχρι το 2021, θέτονταςστόχο αρχικά τη λειτουργία 70 τέτοιων μονάδων μέχρι το τέλος του 2008 και συνολικά 250 μέσα στο 2009.

Οι μονάδες λειτουργούν με προσωπικό της τράπεζας και διαθέτουν όλα τα προιόντα του Τ.Τ., ενώ σταδιακά θα εξοπλιστούν και με Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ).

Παράλληλα, προχωρά το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου με τις μετοχικές θέσεις να έχουν μειωθεί σε 70 εκατομμύρια ευρώ, πλήρως αντισταθμισμένες σε συμβόλαια παραγώγων. Η διοίκηση της εισηγμένης είχε πουλήσει έγκαιρα το "τοξικο" χαρτοφυλάκιο γλιτώνοντας 382 εκατ. ευρώ (απ' ό,τι εάν υποχρεωνόταν να το ρευστοποιήσει στη συνέχεια της κρίσης), ενώ πούλησε περισσότερα από πενήντα εκατομμύρια μετοχές στις αρχές του έτους ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητά της.

Είναι ενδεικτικό πως ο μέσος όρος πώλησης μετοχών της Εθνικής έχει επιτευχθεί σε τιμές υψηλότερα των 38 - 40 ευρώ.

Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν πως το πλεονέκτημα κεφαλαίων που έχει το Τ.Τ. -δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί- του έχει επιτρέψει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος στη διατραπεζική χορηγώντας αρκετές φορές ρευστό σε ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες.

Σημαντικά έσοδα εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν στην περίπτωση που προχωρήσει σε ακόμη μία εθελούσια έξοδο (έχουν συνταξιοδοτηθεί ήδη 138 εργαζόμενοι) μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνουν προσλήψεις νέων που θα μειώσουν το κόστος αλλά κυρίως θα ρίξουν τον μέσο όρο ηλικίας των υπαλλήλων, μεγάλο μέρος των οποίων θα στηρίξει το εγχείρημα ανάπτυξης των μονάδων μέσα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v