Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 14 2009

Σε… τεχνικό σταυροδρόμι οι αγορές

Η κρισιμότητα της τεχνικής-διαγραμματικής απεικόνισης του Dow Jones μας υποχρεώνει να δούμε λίγο πιο προσεκτικά επιμέρους ενδείξεις και λεπτομέρειες, όπως σημειώνονται και καταγράφονται από ανθρώπους της αγοράς.

Ο φίλος komis σημειώνει για τον Γενικό Δείκτη πως τεχνικά το διορθωτικό κύμα που ξεκίνησε από τις 1.942 μονάδες (υψηλό στις 7/1/09) αναμένεται να κάνει τον κύκλο του κάτω από τις 1.862 μονάδες του ανοδικού χάσματος της περασμένης Τετάρτης. Πιθανό επίπεδο τερματισμού της αντίδρασης -κατά Fibonacci- είναι οι 1.817 και οι 1.788 μονάδες. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκανε χαμηλό στις 1.829 μονάδες. Να περιμένουμε αντίδραση από σήμερα (για τις 14/1); Αυτό ρωτούσε χθες ο διορατικός φίλος. Για να δούμε...

Θα πρέπει, όμως, για να βγει το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης -καθαρά και μόνο τεχνικής μορφής- να βοηθήσουν οι ξένες αγορές. Έτσι, από την Ευρώπη έχει σημασία η παρακολούθηση της γερμανικής, καθώς ο DAX χθες (13/1) υποχώρησε 1,75% στις 4.636,9 μονάδες και οι ελπίδες για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης εστιάζουν στο να διατηρηθεί αλώβητο το επίπεδο των 4.522 μονάδων (4.569,5 μονάδες το χθεσινό χαμηλό). Προς το παρόν, η πτώση κατά 10,6% σε πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις από τις 5.111 μέχρι τις 4.569 μονάδες δείχνει πως η ανοδική αντίδραση του DAX ολοκληρώθηκε. Στα υπ' όψιν.

Βέβαια, η τάση διεθνώς ισορροπεί κυρίως από τη φορά της αμερικανικής αγοράς, με διορατικούς αναλυτές να εστιάζουν και πάλι περισσότερο στον DJIA και λιγότερο στον S&P 500. Ενδεικτικά μεταφέρουμε την προσέγγιση της eZMarket, που εκτιμά για τον DJIA πως από το υψηλό της αντίδρασης (9088,06 μονάδες) μέχρι το χθεσινό χαμηλό είχε χάσει περίπου 7,5%. Καθοδική διάσπαση, κατά την ίδια ομάδα, των 8.370 μονάδων θα επιβεβαίωνε την έναρξη-ενεργοποίηση της καθοδικής κίνησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική αγορά προς τις 7.250 μονάδες. Χθες το βράδυ ο δείκτης υποχώρησε οριακά και διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 8.448 μονάδες.

Και πλησιάζει η περίοδος αλλαγής του Προέδρου στις ΗΠΑ.

ΣΗΜ.: Ανοιχτή για "ζύμωση" η σημερινή αναφορά μας, με χρήσιμη κάθε τεχνική ή άλλης μορφής πληροφορία, στοιχείο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσαφήνιση της εικόνας που έχουμε για την αγορά.

Επιπρόσθετα, ένα "ευχαριστώ" στον φίλο Βασίλη (Γεώργα) για τη συνδρομή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v