Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2009

Ανατροφοδοτούμενη ρευστότητα και πορεία

Για βραχυπρόθεσμες κινήσεις ανατροφοδότησης της υπάρχουσας ρευστότητας κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς.

Σημειώνουν -και μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι στο ταμπλό- πως τα ίδια κεφάλαια και κατά πάσα βεβαιότητα των ίδιων επενδυτικών κύκλων κινούν συγκεκριμένες μετοχές, τον FTSE-20 και ένα μέρος της μεγάλης - μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά, στη συνεδρίαση στις 7/1, οπότε και κορυφώθηκε η βραχυπρόθεσμη αντίδραση προς τις 1.940 μονάδες, άλλαξαν χέρια θέσεις αξίας περίπου 190 εκατομμυρίων ευρώ, με συναλλακτικότητα περίπου 41,9 εκατ. μετοχές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων). Χθες, από τα χαμηλά των 1.603 μέχρι τα υψηλά των 1.705,6 μονάδων έγιναν συναλλαγές 188 εκατομμυρίων ευρώ, με συναλλακτικότητα 35,5 εκατ. μετοχές (πάλι σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων).

Είναι επίσης ενδεικτικό πως στη μετοχή της Εθνικής, χθες, άλλαξαν χέρια γύρω στα 3,3 εκατ. μετοχές από τα χαμηλά των 11,4 ευρώ, όσες δηλαδή στα υψηλά στις 7/1, μέχρι τα 15,1 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται για τις περισσότερες μετοχές του FTSE, με επίσης ενδεικτική την περίπτωση της Alpha Bank, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και άλλων τίτλων.

Οι ίδιοι επενδυτικοί κύκλοι φέρεται να "μοχλεύουν" με ανάλογο τρόπο και την αγορά παραγώγων, τόσο ως προς τα συμβόλαια του FTSE-20 όσο και ως προς τα ΣΜΕ συγκεκριμένων μετοχών.

Λογικά, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι παίκτες που από προχθές το μεσημεράκι ξεκίνησαν όπως η γάτα να εγκλωβίζουν το ποντίκι στο ΧΠΑ, με δόλωμα την προεξόφληση της άμεσης περαιτέρω διόρθωσης του Γ.Δ. χαμηλότερα και των 1.600 μονάδων. Συνέχισαν χθες πιο εμφανώς και μάλλον θα απολαύσουν τους καρπούς του παιχνιδιού τους μέχρι την επόμενη κορύφωση της τάσης.

ΣΗΜ.: Ανάλογη δραστηριότητα παρατηρείται και στον δείκτη S&P 500, όπου οι αγοραστές "εγκλωβίζουν" τους πωλητικούς παίκτες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Carl Futia (carl futia.blogspot.com), ειδικά για τον S&P 500, οι ίδιοι παίκτες φαίνεται να "μοχλεύουν" τις ανοδικές αντιδράσεις και τις διορθωτικές κινήσεις που ακολουθούν. Δεδομένου ότι στο σύστημα δεν μπαίνει "φρέσκο χρήμα", θα πρέπει το υπάρχον να βρει διεξόδους αναχρηματοδότησής του.

Χρήσιμη η συνδρομή, που για ακόμη μία φορά έδωσε ο Βασίλης (Γεώργας) και φίλοι αναγνώστες του e2d. Στα υπ' όψιν και για ζύμωση στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v