Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2009

Αλλαγή σελίδας στην οικονομία;

Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής να τοποθετήσει  ά μ ε σ α  κρατικούς επιτρόπους στις τράπεζες για την ομαλή ροή χρήματος συγκεκριμένα τινά καταδεικνύει.

Κατ' αρχάς, την πολιτική πρόθεση για αλλαγή της τακτικής που θα ακολουθηθεί. Το εάν η πρόθεση γίνει βούληση και λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ροές χρηματοδότησης θα φανεί στη συνέχεια.

Και μακάρι να γίνει έτσι.

Δείχνει επίσης την αυξημένη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία στον παράγοντα οικονομία και τη συνειδητοποίηση πως το παιχνίδι, οι εντυπώσεις και τα όποια οφέλη θα δοθούν σε αυτό το πεδίο. Για λόγους είτε κομματικούς, είτε εκλογικούς είτε για οτιδήποτε άλλο, ή για λόγους που αφορούν στην ουσία του θέματος, η οικονομική επιτροπή επιχειρεί στροφή προς την παραγωγή και το πόπολο.

Η προτροπή του νέου υπουργού Οικονομίας στις τράπεζες να προχωρήσουν ταχύτερα ακυρώνει την πολιτική του προκατόχου του (για να μην πούμε αγενέστερα πως τον… αδειάζει μεγαλοπρεπώς) και ενισχύει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως ο τέως... τσάρος ενεργούσε κλίνοντας περισσότερο προς τη θεραπεία των προβλημάτων που έχουν οι τράπεζες και όχι προς την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλούμενη πραγματική οικονομία.

Το ότι το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα στη συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομίας αποτελεί αρχικά  ενθαρρυντική ένδειξη.

Μία άλλη ενέργεια, που δείχνει αν μη τι άλλο διάθεση για αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων θεωρούν παράγοντες της αγοράς την απάντηση του υπουργού Οικονομίας προς τον ομόλογό του της Υγείας.

Παλαιότερα, ο προκάτοχός του θα απαντούσε με ένα ξερό… ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος και θα ξένοιαζε. Αδιαφορώντας για τα συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας. Αντί αυτού, η νέα ηγεσία έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες έτσι ώστε να έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό. Βέβαια το εάν θα λυθεί το πρόβλημα έστω σε μικρό βαθμό θα φανεί στην πορεία.

Όσον αφορά, πάλι, στο θέμα της χρηματοδότησης της παραγωγής, από τις τράπεζες η απόσταση μεταξύ διάθεσης και αποτελέσματος μπορεί να είναι… μερικές χιλιάδες νέοι άνεργοι. Φαίνεται όμως πως έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων η γραμμή ΥΠΕΧΩΔΕ (που είχε θεωρηθεί ότι εκπροσωπεί το μπλοκ των εργολάβων έναντι των τραπεζιτών του τέως τσάρου της Οικονομίας) περνά γραμμή. Για να δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v