Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2009

Frigoglass: O tempora, o mores!

Επιβεβαιώνει η Frigoglass σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση για το κλείσιμο της μονάδας της στην Πολωνία και τη σημαντική μείωση της δυναμικότητας του εργοστασίου στην Κάτω Αχαγιά.

Και επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, δεν μπορούμε να μην μπούμε στον… πειρασμό να μη συσχετίσουμε την περικοπή 120 θέσεων εργασίας (μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου, είναι αλήθεια) από το σύνολο των 210, που απασχολούσε η εισηγμένη στην Αχαΐα με την προ σχεδόν 4μήνου επιστροφή κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα (και για να μην ξεχνιόμαστε) στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008 η Γ.Σ. της Frigoglass, με απαρτία 77,8% (σ.σ.: η Boval ελέγχει το 44,09% και από 5% και κάτι… ψιλά η Capital Research και η Deutsche Bank), ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου 0,90 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Στην ίδια Γ.Σ. είχε εγκριθεί και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστό 10% για την περίοδο μέχρι και τις 5/9/10, με κατώτατη τιμή το 1 ευρώ και ανώτατη τα… 25 ευρώ.

Με βάση τον αριθμό των εισηγμένων μετοχών (40,2 εκατ. τμχ.), το σύνολο της επιστροφής αφορούσε στα 36,2 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα 19 εκατ. ευρώ στους βασικούς μετόχους από τα οποία περίπου 16 εκατ. ευρώ στους κύριους μετόχους, δηλαδή σε μέλη της οικογένειας Δαυίδ. Η Boval κατέχει επίσης το 6,8% της 3Ε, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει η Cartess μία άλλη εταιρία συμφερόντων των μεγαλομετόχων. Σε αυτά προσθέστε και το μέρισμα 0,6 ευρώ ανά μετοχή, για να έχετε μια συνολικότερη εικόνα σχετικά με το τι... επέστρεψαν στους εαυτούς τους οι βασικοί μέτοχοι.

ΣΗΜ.: Βέβαια, η διοίκηση κάθε εισηγμένης (και μη) έχει το αναφαίρετο -από την κείμενη νομοθεσία- δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα πορευτεί επιχειρηματικά. Ωστόσο, όταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σημειώνονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κινήσεις, με τη δεύτερη να αφορά σε θέσεις εργασίας, μεσούσης (;) μάλιστα της κρίσης, τότε το θέμα έχει (κατά την ταπεινή μας άποψη) και ηθική διάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v