Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2009

Άρχισαν τα... όργανα μεταξύ αναλυτών και τραπεζών

Άρχισαν τα… όργανα μεταξύ Ελλήνων επενδυτών, τραπεζών, επιχειρηματιών και ξένων αναλυτών και επενδυτικών οίκων. Αναπόφευκτη εξέλιξη για όσους παρακολουθούν τα πράγματα από κοντά τα τελευταία έξι - επτά χρόνια. Τα όσα έχουν συμβεί γνωστά, μένει να δούμε τα όσα ενδιαφέροντα θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς κάποιες πλευρές είναι αποφασισμένες να το φτάσουν στα άκρα.

Όμως δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε πως μόνον ΔΥΟ φορές στην πρόσφατη ιστορία της κατάφερε η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εντοπίσει και να τιμωρήσει παραβάσεις ξένων επενδυτικών οίκων στη χώρα μας. Και οι δύο μάλιστα ήταν… επί ΠΑΣΟΚ (και… Σταύρου Θωμαδάκη) λίγο μετά το σκάσιμο της φούσκας του '99.

Ένα πρόστιμο είχε επιβληθεί τότε στη Schroder Salomon Smith Barney (περί τις 220 χιλιάδες… έουρος), που είχε κατηγορηθεί για χειραγώγηση την περίοδο αναβάθμισης του Χ.Α. σε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο, τον Μάιο του '01. Το δεύτερο, ύψους 330 χιλιάδων… έουρος, στην ελβετική UBS, με την κατηγορία ότι έστηνε παιχνίδια (sic) με μετοχές εταιριών που κάλυπταν αναλυτές της. Από τότε μέχρι σήμερα συνέβησαν "πράματα και θάματα" στην αγορά, δισ. ... έουρος μπήκαν και δισ. ... έουρος βγήκαν.

Η βιομηχανία των εκθέσεων δούλευε μια χαρά συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης στα ύψη του ΑΕΠ (σήμερα περιορίζεται στο 20% εάν δεν απατώμεθα, πολλά ειπώθηκαν και περισσότερα ακούστηκαν στην πιάτσα για περιπτώσεις καραμπινάτης χειραγώγησης και στοχευμένων αναλύσεων, αλλά οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν φαίνεται να απέδωσαν και πολλά).

Τώρα, που κάποιοι ανοίγουν το… κουτάκι της Πανδώρας, θα έχει -νομίζουμε- ενδιαφέρον να δούμε τι θα αρχίσει να βγαίνει. Και εάν επαληθευτούν οι… Κασσάνδρες, που προβλέπουν κρίση διαρκείας με απρόβλεπτες συνέπειες, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα. Γιατί τελικά οι ξένοι οίκοι αποδείχτηκαν ειδικοί στο να… εξηγούν εκ των υστέρων γιατί οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους δεν επαληθεύτηκαν.

ΣΗΜ. Γνωστή και ξεκάθαρη η προσέγγισή μας και για την άνευ όρων παράδοση της ελληνικής αγοράς στους ξένους και στους… ξένους τα προηγούμενα χρόνια (μέχρι… εθνικιστές και πολέμιους της παγκοσμιοποίησής τους μας είχαν αποκαλέσει). Επίσης καταγεγραμμένες και χωρίς ήξεις αφήξεις οι αιτιάσεις, ενστάσεις μας. Όπως και αρκετών ακόμη βέβαια, που αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί και περίεργοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v