Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 11 2009

Η (ακραία) τεχνική αντίδραση και η σημασία της

Από μία άποψη... τρόμαξε η χθεσινή ακραία αντίδραση των αγορών, που για το Χ.Α. αποτυπώθηκε σε απόδοση 5,57% για τον Γ.Δ. και 15,2% για την Εθνική, τη μεγαλύτερη φέτος και από τις υψηλότερες στην ιστορία της.

Όσον αφορά στην Εθνική, έχει παρατηρηθεί πως τέτοιας έντασης ξεσπάσματα ακολουθούνται από γύρους διόρθωσης που οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές. Αν και τεχνικά η μετοχή της ΕΤΕ παραπέμπει σε χαμηλότερες τιμές, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως θα "γράψει" κάτω από τα 8,8 - 8,9 ευρώ στο επόμενο -και ίσως τελικό- σκέλος της διόρθωσης.

Οι αγορές χρωστούσαν μία ακραία τεχνική αντίδραση -γιατί, αν θέλετε, πρέπει να γίνουν οι δέουσες προετοιμασίες για την τρίτη Παρασκευή του μήνα-, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ψυλλιασμένοι, μέχρι τέλους. Μπορεί ο Dow Jones να συνεχίσει την αντίδρασή του προς τις 7.100, άντε 7.200 μονάδες, αλλά… η τρέχουσα τεχνική κίνηση μπορεί να "κρύβει" τιμές χαμηλότερες και από τις 6.400 μονάδες.

Ο DAX μπορεί να πιέσει και τις 4.100 ή ο Γ.Δ. στο Χ.Α. τις 1.680 - 1.720 μονάδες, αλλά… αυτές οι αντιδράσεις θεωρούνται από διορατικούς (που δικαιώνονται από το αποτέλεσμα) παίκτες και αναλυτές το τελικό σκέλος της τελευταίας φάσης διόρθωσης του κύκλου που ξεκίνησε από το φθινόπωρο του ΄07.

Οι συγκεκριμένοι περιμένουν την επιβεβαίωση της χθεσινής εκτόνωσης, της αμέσως επόμενης διόρθωσης που θα φέρει τον "πολύ σημαντικό πυθμένα". Σε αυτήν την περίπτωση δίνουν πολλούς πόντους για έναν ανοδικό κύκλο 3 - 4 εβδομάδων ή ακόμη και 3 μηνών, που θα φέρει βασικούς δείκτες και μετοχές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v