Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2009

Η εξαέρωση ή το τέλος της αντίδρασης;

Δεν άρεσε σε πολλούς η προχθεσινή ακραία αντίδραση, κίνηση που θεωρήθηκε «απαραίτητη» μεταξύ άλλων και για να «γυρίσουν» σημαντικές θέσεις πώλησης και να διαμορφωθούν τιμές προσήκουσες στην επικείμενη λήξη Παράγωγων Προϊόντων.

Το γεγονός ότι βασικοί δείκτες όπως DJIA, DAX κ.ά. έφτασαν μόνο μέχρι τα πρώτα αναχώματα αντίστασης και έκαναν πίσω προβλημάτισε αρκετούς.

Εάν δεν πρόκειται για... εξαέρωση, και αυτό θα φανεί πιθανότατα σ ή μ ε ρ α - το πολύ στην αρχή της αυριανής συνεδρίασης, τότε οι δείκτες επιστρέφουν προς τα προηγούμενα χαμηλά. Κρατάμε όμως μία… πισινή, καθώς έχει συγκεντρωθεί τρομακτική ισχύς κεφαλαίου και «μόχλευσης» κεφαλαίων στις αγορές σύνθετων - παράγωγων προϊόντων που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες (16 - 19/3) προς τα πού θα επιδιωχθεί να κινηθεί.

Εντύπωση προκαλεί και σε μας η τεράστια έκθεση και το ποντάρισμα που επιχειρείται κυρίως από την JP Morgan (ίσως το μ ό ν ο αμερικανικό σπίτι που θα βγει αλώβητο κ α ι από αυτήν την κρίση) και το πάνω χέρι που έχει το δημιούργημα του John Peirpont Morgan.

Αρκετές οι αναφορές της eZMarket, της ομάδας του Επίκουρου αλλά και άλλων διορατικών παικτών - μελετητών των αγορών. Ιδιαίτερης σημασίας και χρησιμότητας και η προσέγγιση του Dr. Money για τη «μητέρα όλων των ράλι και το… έγκλημα», όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στον Lary Pesavento - εξαιρετικό μύστη του trading σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βαγιονή.

Στα καθ' ημάς, τα Παράγωγα παραπέμπουν σε «ντέρμπι», καθώς οι πωλητικοί παίκτες, οι οποίοι είχαν ανοίξει θέσεις από τα υψηλά των 995,6 μονάδων στις 7/1 (ΣΜΕ 10.865 σε ΣΜΕ του FTSE-20) πήραν έναν πρώτο γύρο απόδοσης στις 19/1 με την υποχώρηση του δείκτη προς τις 809 μονάδες.

Σημείο όπου ανοίχτηκε πάλι πληθώρα πωλητικών θέσεων (άλλα 12.000 ΣΜΕ εκείνη τη μέρα και περίπου 13.000 ακόμη την αμέσως επόμενη), μεγάλο μέρος των οποίων καλύφτηκε δίνοντας υψηλότατη απόδοση στις 10/3 οπότε και έμεναν ενεργά 10.718 συμβόλαια.

Από αυτά τα χαμηλά επίπεδα παρατηρούνται πολλά πονταρίσματα τις τελευταίες ημέρες, με αυξημένη συναλλακτική κίνηση στο διήμερο 9 - 10/3 και προσεκτική λήψη αγοραστικών θέσεων περίπου την ίδια περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες συνεδριάσεις προβλέπονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και γι' αυτούς που ακολουθούν ενδοσυνεδριακά την τάση και για όσους ποντάρουν με ορίζοντα τις 20/3, αλλά κυρίως τις εκτιμήσεις που γίνονται για τη συνέχεια. Για την περίοδο από 23/3 έως 5 - 10/4 οπότε εκτιμάται ότι θα γίνει το τελειωτικό ξεκαθάρισμα. Για να δούμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v