Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2009

Διιστάμενες απόψεις και εκτιμήσεις...

Ικανοποιητικά ποσοστά έπιασε η αντίδραση των αγορών διεθνώς φτάνοντας το 10% - 12% για βασικούς δείκτες, ενώ και στο χειμαζόμενο Χ.Α. σε επίπεδο Γενικού Δείκτη προσέγγισε το 7% - 8%, διόλου ευκαταφρόνητο σε τέτοιες περιόδους.

Μάλιστα, αρκετές μετοχές από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό έδωσαν αντίδραση ικανοποιητική κατά την εκτίμηση των ίδιων των συμμετεχόντων σε αυτήν την κίνηση και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βέβαια, όπως σημειώνει ο φίλος Πέτρος Χατζηγιάννης, πρόκειται για «πρόσκαιρη άνοδο, ευκαιρία για χώσιμο», χωρίς να διαφοροποιείται από την πλειονότητα παικτών και αναλυτών που προσέβλεπαν σε αυτήν την κίνηση των αγορών.

Το θέμα είναι κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί ή όχι η εκτίμηση των ίδιων πηγών που «βλέπουν» μία επόμενη εβδομάδα έντονης κινητικότητας, μεταβλητότητας κυρίως λόγω Παραγώγων με ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης.

Εάν τους βγει αυτή η εκτίμηση (την οποία άλλωστε έχουν κάνει εδώ και καιρό), σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση θα έχει ακόμη περισσότερες πιθανότητες η προοπτική δημιουργίας «πολύ σημαντικού πυθμένα» και προϋποθέσεων για έναν ανοδικό κύκλο μεγαλύτερης διάρκειας.

Άλλοι μιλούν για 2 - 4 εβδομάδες, ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης διάρκειας ακόμη και 2 - 4 μηνών. Θα δείξει...

Όμως, το ότι την επόμενη εβδομάδα (20/3) λήγει η πρώτη σειρά Παραγώγων του '09 λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από πολλούς παίκτες.

Μπορεί ο φίλος deriv να έχει αντίθετη άποψη ή εκτίμηση, ή να θεωρεί πως δεν «κουμπώνουν» πωλητές - αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα τιμών, αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αυξημένη κινητικότητα στην αγορά Παραγώγων αυτές τις ημέρες. Όπως επίσης ο φίλος NIS, που προφανώς γνωρίζει τα στοιχεία συναλλαγών αυτής της περιόδου (www.ase.gr) καθώς και τις σημαντικές θέσεις πώλησης που έλαβαν από υψηλότερες τιμές ισχυροί παίκτες του ΧΠΑ μετά την καταγραφή «κορυφών» στις αρχές Ιανουαρίου.

Θεωρούμε μάλιστα ενδιαφέρον το ότι η αξία των συναλλαγών στο ΧΠΑ είναι υψηλή (ενίοτε ξεπερνά τον τζίρο στην υποκείμενη αγορά μετοχών) στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

Αρκετοί παίκτες, επενδυτές, εμπλεκόμενοι εν πάση περιπτώσει λαμβάνουν υπόψη τους και την αγορά Παραγώγων, την τάση η οποία διαμορφώνεται και μετρούν τις θέσεις που παίρνουν διάφοροι παίκτες στους οποίους έχουν εμπιστοσύνη.

Εάν αυτό τους φαίνεται χρήσιμο ή όχι, εάν τους βοηθά στην τακτική που ακολουθούν, είναι θέμα δικό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v