Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2009

Εθνική υπόθεση

Στο επίκεντρο ΚΑΙ λόγω της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών χρήσης '08 ο όμιλος της Εθνικής. Από τα μεγέθη της χρήσης, κυρίως όμως από την εικόνα του τέταρτου τριμήνου, θα μπορεί η αγορά να έχει μία αρκετά καθαρότερη εκτίμηση όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί στον όμιλο και στις βαλκανικές επενδύσεις του, αλλά και για το τι γίνεται στον κλάδο.

Άλλωστε, ήταν η διοίκηση της Εθνικής που επικαλούμενη λόγους πολιτικής και κλαδικής αλληλεγγύης εντάχτηκε στο περίφημο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων και μια πρώτη αίσθηση θα μπορεί να έχει ο επενδυτής σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όμως το συγκεκριμένο θέμα έχει και μία άλλη παράμετρο, η οποία αφορά στη στάση που θα κρατήσει η διοίκηση της Εθνικής στο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει ο όμιλος αλλά και της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε μία άλλη ΑΜΚ, αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο κ. Τάκης Αράπογλου φαίνεται πως προτίθεται να συμμετάσχει στην πρώτη διαδικασία αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές τις οποίες θα διαθέσει η Εθνική (στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας), κίνηση που μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η πρόθεση της Εθνικής να συμμετάσχει σε ανάλογη διαδικασία του Τ.Τ., όπου το Δημόσιο -σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας- θα ασκήσει τα δικαιώματά του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύψει και τυχόν αδιάθετα αν  ά λ λ ο ι βασικοί μέτοχοι δεν ασκήσουν τα δικά τους.

Η Εθνική φαίνεται (από τα επίσημα στοιχεία) να κατέχει γύρω στο 6% - 6,5% (κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό), περίπου όσο και η Eurobank.

Το Τ.Τ. προχωρά σε γενναία ΑΜΚ 526,8 εκατ. ευρώ (η έκτακτη Γ.Σ. έχει οριστεί για τις 30/3), βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις παράγοντες της αγοράς. Σκέψεις τόσο για το ύψος των κεφαλαίων, τα οποία σε συνδυασμό με αυτά που λαμβάνει από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ δημιουργούν ισχυρή πηγή ρευστότητας, όσο και για τον ρόλο που προορίζεται να διαδραματίσει το Τ.Τ. σε ευθετότερο χρόνο και εάν εκδηλωθούν προβλήματα σε κάποιο άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Η Εθνική φέρεται ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία ΑΜΚ του Τ.Τ., με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια, ενώ η Eurobank δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της.

Γι' αυτούς -αλλά και για άλλους- λόγους πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα αποτελέσματα της Εθνικής, όχι μόνο για τη θέση του ομίλου αλλά κυρίως για τον ρόλο τον οποίο πιθανόν να διαδραματίσει στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v