Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 7 2009

Οι άθλοι... της ΑΓΕΤ Ηρακλής

"Πονηρή" θεωρούν καλά ενημερωμένοι παράγοντες του Χ.Α. την πορεία της μετοχής του Ηρακλή καθώς τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν το σύνολο της προσφοράς μαζεύεται από δύο συγκεκριμένες (μεσαίου μεγέθους) χρηματιστηριακές.

Η διοίκηση της εισηγμένης, με αφορμή φήμες και δημοσιεύματα που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της εταιρίας από το ταμπλό, είχε προχωρήσει στις αρχές Μαρτίου σε αποσαφήνιση των προθέσεών της.

Σε σχετικό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη οι Γάλλοι ξεκαθάριζαν πως "ούτε σχέδιο για την έξοδο της μετοχής της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής από το χρηματιστήριο αλλά ούτε και πρόθεση αποχώρησης της Lafarge από την ελληνική αγορά υπάρχει". Όμως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, το… ενδεχόμενο αποχώρησης των Γάλλων από την ελληνική αγορά ο υ δ έ π ο τ ε "έπαιξε", απεναντίας ακόμη και μέσα στο Δ.Σ. υπήρξαν εισηγήσεις μελών του για έξοδο της εταιρίας από το ταμπλό.

Η Lafarge δεν έχει λόγο να φύγει από την περιφερειακή -όπως τη θεωρεί- ελληνική αγορά και η εισηγμένη σημειώνει μικρή ενίσχυση των πωλήσεων 708,1 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 143,8 εκατ. ευρώ (μείον 5,4%) και καθαρά κέρδη μειωμένα κατά 11,6% ,στα 60 εκατ. ευρώ.

Οι Γάλλοι ελέγχουν το 88,9% (!), ούτε μετοχή… παραπάνω του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Το τελευταίο εξάμηνο η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει 43,2% (έναντι -37,9% του Γενικού Δείκτη) από τα 9,54 ευρώ και 31,9% ( έναντι -3,89% του Γ.Δ.) από τα 7,96 ευρώ στο τρίμηνο.

Αυτό που τραβά την προσοχή των συγκεκριμένων πηγών είναι πως από τα τέλη Ιανουαρίου (23 - 26/1) έχει ξεκινήσει μία συστηματική και μεθοδική συγκέντρωση μετοχών από συγκεκριμένους κύκλους. Το αν είναι γαλλικών συμφερόντων όπως υποστηρίζουν ή όχι, όπως διατείνεται η διοίκηση του ομίλου, θα φανεί συν τω χρόνω.

Όμως, σε αυτό το διάστημα έχουν αλλάξει χέρια περίπου 550 χιλιάδες μετοχές σε πολύ προσεγμένες τιμές και πάντα σε υποαπόδοση με τον Γενικό Δείκτη. Το σύνολο των εισηγμένων μετοχών είναι 71,082 εκατομμύρια και στην περίπτωση που ο... συλλέκτης λειτουργεί για λογαριασμό της Lafarge (ή άλλου χαρτοφυλακίου) τότε μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον.

Τηρουμένων των αναλογιών, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πονηρή και την πορεία της μετοχής του Αστέρα (ο όμιλος της Εθνικής ελέγχει εμφανώς το 85,35% του Μ.Κ.) και δευτερευόντως της Εμπορικής, όπου η Credit Agricole έχει το 72,55% και το 5% η SACAM Intr.

Αλήθεια, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για το… πρόγραμμα μετοχοποιήσεων ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το μέτωπο της ΕΥΑΘ και τον δραστήριο όμιλο των Γάλλων της SUEZ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v