Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2009

Σε δίνη στροβιλίζεται η ελληνική ναυτιλία

Πέρασαν μάλλον απαρατήρητες οι εκτιμήσεις για το διεθνές εμπόριο που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα στις 31 Μαρτίου.

Κι όμως, κατά την εκτίμηση νουνεχών παραγόντων θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και σημασία καθώς "ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες θα υποχωρήσει κατά 6,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια 80 (!) ετών...".

Οι λόγοι και τα αίτια λίγο ως πολύ γνωστά. Αυτό όμως που χρειάζεται πλέον τη δέουσα σημασία είναι η δίνη που… στροβιλίζεται στον χώρο της ναυτιλίας και παρασύρει όλο και περισσότερα ηχηρά ονόματα τη ποντοπόρου μεταξύ αυτών και αρκετούς Έλληνες.

Σε αυτή τη συγκυρία η πορεία των μετοχών ναυτιλιακών εταιριών είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη, προοιωνίζεται μάλιστα ακόμη χειρότερες εξελίξεις.

Πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση και τη διαγραμματική απεικόνιση, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κατά την εκτίμησή μας η διακύμανση της DryShips ναυτιλιακής εταιρίας ξηρού φορτίου που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2005. Ανέλαβε υπερβολικά μεγάλο χρέος αγοράζοντας νέα πλοία όταν οι τιμές τους ήταν στα ύψη, ενώ δεν έφθινε η ζήτηση φορτίου. Σημειωτέον πως στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρία σημείωσε ζημίες-ρεκόρ 1,02 δισ. δολ. Το σχετικό διάγραμμα που αναπαράγουμε από την eZMarket νομίζουμε πως είναι ενδεικτικό.

Μία άλλη εταιρία, η Danaos Shipping, ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή της διαδρομή τον Οκτώβριο του 2006, δηλαδή την τελευταία περίοδο όπου γίνονταν αθρόες εισαγωγές στη Wall. Η τιμή της σήμερα είναι 85% χαμηλότερη από τα επίπεδα εισαγωγής και προσεγγίζει και αυτή το επίπεδο των 3 δολαρίων.

Ίδια και απαράλλαχτη η διαγραμματική εικόνα της εταιρίας Excel Maritime Carriers Ltd.,  ακόμη μιας εταιρίας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του μεγάλου τραπεζικού δανεισμού.

Ας κρατήσουμε στα υπόψη και τα διαγράμματα των μετοχών των εταιριών του κλάδου. Και το τι μπορεί να προοιωνίζονται για τη συνέχεια ακόμη και για τους ίδιους τους βασικούς μετόχους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v