Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2009

Το τραπεζικό πρόβλημα των Βαλκανίων

Με δάνεια από το ΔΝΤ και υποσχέσεις πως οι μητρικοί τραπεζικοί όμιλοι δεν θα εγκαταλείψουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια και στη ΝΑ. Ευρώπη επιχειρείται μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των συστημικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις οικονομίες χωρών της περιοχής.

Για... μαύρη τρύπα μιλούν τραπεζικοί παράγοντες που προφανώς γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας την έκταση της έκθεσης και των κινδύνων που κρύβει η παρουσία τους σε αυτές τις αγορές. Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η χρηματοδότηση των θυγατρικών των αυστριακών, των σουηδικών, των ιταλικών και των ελληνικών ομίλων είναι η  μ ο ν α δ ι κ ή  δυνατότητα - πηγή χρηματοδότησης για τις ίδιες της χώρες της ΝΑ. Ευρώπης "καθώς οι αγορές κεφαλαίου συνεχίζουν να στεγνώνουν, οι επενδυτές αποσύρονται και οι ρυθμοί ανάπτυξης των χωρών υποχωρούν κατακόρυφα και μηδενίζονται".

Η κατάσταση περιγράφεται ζοφερότερη από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) αφού το άνοιγμα των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων έχει ξεπεράσει το 1,4 τρισ. δολ. - πραγματικά ασύλληπτα κεφάλαια εάν τα συγκρίνουμε με την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτών των χωρών μέχρι και πριν από 4 - 5 χρόνια.

Όμως, το θέμα δεν είναι μ ό ν ο πόσα κεφάλαια έχουν επενδυθεί ή έχουν  χορηγηθεί σε αυτές τις αγορές αλλά κ υ ρ ί ω ς η αντιστοιχία τους στο σύνολο του εθνικού πλούτου του ΑΕΠ της κάθε χώρας ξεχωριστά.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, τα μεγέθη δεν θα πρέπει να μας αφήνουν να εφησυχάζουμε, ούτε να ξεγελιόμαστε από την ομολογουμένως εντυπωσιακή χρηματιστηριακή αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων ή από τις διψήφιες ή και… τριψήφιες αποδόσεις των μετοχών της περιφέρειας.

Ας ρίξουμε μία... ματιά στα ανοίγματα των τραπεζικών συστημάτων που έχουν εκτεθεί στην περιοχή, με την Αυστρία να έχει 272 δισ. δολ. που αντιστοιχούν στο 77% του αυστριακού ΑΕΠ. Στα 220 δισ. δολ. φτάνει η έκθεση των γερμανικών τραπεζών, πέφτει όμως στο 5% του ομοσπονδιακού ΑΕΠ. Ακολουθεί η Γαλλία με 150 δισ. δολ. (που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ τους), ενώ έπονται το Βέλγιο με 148 δισ. δολ. (32% του ΑΕΠ), η Ολλανδία με 120 δισ. δολ. (12%) και η Σουηδία με 110 δισ. δολ. (28% του ΑΕΠ). Η χώρα μας έχει -σύμφωνα με την BIS- άνοιγμα 55 δισ. δολ. που αντιστοιχεί στο 28% του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτό που θα πρέπει να τεθεί στα υπόψη μας είναι ακριβώς η ποσοστιαία έκθεση του ελληνικού συστήματος με βάση το ΑΕΠ και τον βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να ελλοχεύει όχι μ ό ν ο όσο διαρκεί η κρίση αλλά κυρίως ό π ο τ ε  και  ό π ω ς αρχίσουν οι οικονομίες αυτών των χωρών να βγαίνουν από τη στενωπό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v