Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2009

Το "θετικό κλίμα" και η παραπλάνηση(;)

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν τελευταία οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των "επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου".

Κατά τη διάρκεια του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρεται πως σύμφωνα... με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας μας έχει επιβραδυνθεί και κάποια σημάδια σταθεροποίησης αρχίζουν να εμφανίζονται στον ορίζοντα... "και αλλού". Επίσης αναφέρεται ότι "η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα  α υ τ ό  το έτος".

Έξοχα, θα πείτε.

Βέβαια, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε ξ ε χ ω ρ ι σ τ ή (;) δήλωσή του κρατάει "πισινή", που λένε. "Αν και υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία, θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε πως είμαστε κοντά στο φως του τούνελ...", προειδοποιεί ο κ. Tim Geithner. Να ξέρει κάτι παραπάνω από τους ομολόγους του; Πολύ πιθανόν. Όμως, η προσπάθεια δημιουργίας - συντήρησης ενός βελτιωμένου κλίματος που επενεργεί εκτονωτικά  κ υ ρ ί ω ς στα χρηματιστήρια συνεχίζεται.
 
Δημοσιεύματα της λογικής αυτής με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες που νίκησαν τις προβλέψεις των αναλυτών -των οποίων τα μεγέθη δηλαδή εμφανίστηκαν καλύτερα του αναμενομένου- ήταν της DuPont, της Caterpillar, της American Express, της Ford και της Bank of America, μεταξύ άλλων... 

Εάν κάποιος ανατρέξει στις επιμέρους ανακοινώσεις καθεμίας από τις προαναφερόμενες εταιρίες, θα διαβάσει: 

*  DuPont: πτώση 59% σημείωσαν τα κέρδη πρώτου τριμήνου του αμερικανικού ομίλου, αλλά ξεπέρασαν τις προβλέψεις. 

* Caterpillar: ζημίες 112 εκατομμυρίων δολαρίων κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο του 2009 η μεγαλύτερη εταιρία μηχανημάτων εκσκαφής στον κόσμο, έναντι κερδών 922 εκατομμυρίων δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

* American Express: τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν 56% στα 437 εκατομμύρια δολάρια έναντι 991 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. 

* Ford: ζημίες χαμηλότερες του αναμενομένου από την αγορά ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. 

* Bank of America: τα κέρδη της τράπεζας ήταν σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες για τα επίπεδα των χρεών της.

Και ο καταιγισμός... πληροφόρησης και ενημέρωσης συνεχίζεται. Το γιατί θα φανεί στη συνέχεια φέτος, του χρόνου, το 2011 - εδώ να είμαστε.

Η δημιουργία θετικού κλίματος είναι ένα "παιχνίδι παραπλάνησης", υποστηρίζει η ομάδα της eZMarket (ασπαζόμαστε χωρίς σημαντικές επιφυλάξεις την εκτίμησή της) και η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται προκαλεί έντονους προβληματισμούς. Η κατάσταση (στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως) δεν είναι τόσο "αισιόδοξη" όσο θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v