Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 4 2009

Γιατί τρέχουν οι αγορές, μπαμπά;

"Αδιόρθωτες" συνεχίζουν οι αγορές, χωρίς να αφήνουν και πολλά περιθώρια για άμεση είσοδο παικτών σε χαμηλότερες τιμές.

Δικαιολογημένα αναφέρονται οι φίλοι Αδαής, Sun, Χασοσκόπος, Dinosuk και αρκετοί από εκείνους που συμμετέχουν στον Εκηβόλο, άλλοι σε στημένο παιχνίδι, άλλοι σε χειραγώγηση και άλλοι σε "παραπληροφόρηση".

Είχαμε όμως λάβει έγκαιρα τα μηνύματα του συστήματος και είχαμε ποντάρει στο ενδεχόμενο μήπως επιχειρούν να μας ξεγελάσουν τα "ισχυρά πορτοφόλια" (όπως τα αποκαλεί ο Χασοσκόπος και ο Sun) ή το "έξυπνο χρήμα" και τις σκέψεις μας τις μοιραζόμασταν από τις 24/4 (θα μας... ξεγελάσει η αγορά μετοχών;).

Το σημαντικό είναι πως λίγο ως πολύ οι ενεργοί παίκτες γνωρίζουν για ποιον λόγο γίνεται αυτό το παιχνίδι. Είναι ψυλλιασμένοι και σε αντίθεση με το διάστημα 1999 - 2000 έχουμε περισσότερες εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης, επικοινωνίας αλλά και ανταλλαγής θέσεων.

Από αυτή την άποψη εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την πορεία του Dow Jones και του S&P 500. Κατά την eZMarket ο DJIA ακολουθεί μία διαδρομή 1.700 μονάδων (απόδοση 26%) από τα χαμηλά του. Στην πορεία αυτή ουσιαστικές ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν ΜΟΝΟ στις συνεδριάσεις της 30ής/3 και της 29ης/4, διεθνώς.

Αυτή η κίνηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη (από τα χαμηλά στις αρχές Μαρτίου) θα μπορούσε να συνεχιστεί, προσφέροντας ευκαιρίες αποκόμισης σημαντικών υπεραξιών όσο ο δείκτης πλησιάζει προς τις 8.900 - 9.000 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. διαπιστώνουμε πως κυρίως οι τραπεζικές μετοχές κινούνται με "ανοδικά κενά", με ενδεικτική την περίπτωση της Eurobank η οποία ξεκίνησε σήμερα από το +5%, μην αφήνοντας πολλούς να ακολουθήσουν την προσέγγιση των 6,3 ευρώ. Ανάλογα διαγράμματα διαμορφώνονται και για τις υπόλοιπες του κλάδου.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θεωρούν καθοριστικό το διήμερο 7 - 8 Μαΐου, οπότε και οι Αμερικανοί θα παρουσιάσουν την εικόνα που θέλουν για τις τράπεζές τους. Ήδη, δίνεται περιθώριο χρόνου (και όχι μόνο) για τη Citi και την Bank of America να κινηθούν ανάλογα.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη περιμένουμε άμεση αποσαφήνιση της τάσης και της πιθανής επιβεβαίωσης του πρώτου στόχου που έχει θέσει ο Στέφανος (από το www.deiktes.com) για τον Γ.Δ. προς τις 2.135 μονάδες. Αυτός ο στόχος προκύπτει (για όσους παρακολουθούν τους σχηματισμούς Fibonacci) από την κατά 23,8% "διόρθωση" του Γ.Δ. μετά την καθοδική πορεία του από τις 4.178 μονάδες (ή 4.317 ενδοσυνεδριακά) μέχρι τα τελευταία χαμηλά των 1.457 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v