Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2009

Οι συστάσεις του ΔΝΤ και οι... τράπεζες

Ομολογουμένως "φωτιά" οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για την ελληνική οικονομία. Στην αναφορά μας θα περιοριστούμε σε μερικά από τα πολλά που αφορούν στις τράπεζες, καθώς ως κλάδος "ατμομηχανή" του Χ.Α. επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό την πορεία βασικών δεικτών, μετοχών.

Από το σχετικό θέμα του euro2day κρατάμε τη διαπίστωση πως "το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του κατάφερε να αντεπεξέλθει καλά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω της παραδοσιακής ενασχόλησης με λιανική τραπεζική και της έλλειψης επενδύσεων σε τοξικά προϊόντα. Παρ' όλα αυτά, οι τράπεζες αντιμετώπισαν αύξηση του κόστους χρηματοδότησης (που συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους) καθώς η ρευστότητα περιορίστηκε στα τέλη του 2008, ενώ οι αιτήσεις δανείων μειώθηκαν όταν ξεκίνησε η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα.

Η επιβράδυνση στην ξένη και εγχώρια οικονομική δραστηριότητα οδήγησε σε επιβάρυνση των προβληματικών δανείων".

Ήπιες, από ό,τι νομίζουμε, οι αναφορές και προειδοποιήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν διεθνώς και τις συστάσεις του προς άλλες χώρες και φορείς. Ως εδώ, μάλλον καλά.

Πριν από λίγες μέρες είχαν δοθεί αναλυτικά στοιχεία στο Ταμείο, με την ΤτΕ να αισθάνεται μάλλον… ανακουφισμένη από τα ευρήματα των "ελέγχων κοπώσεως" που είχαν πραγματοποιηθεί στους ελληνικούς ομίλους.

Όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται για τη βελτίωση της ποιότητας κεφαλαιακής επάρκειας που αναπόφευκτα θα φέρει σε δυσχερή θέση κάποιες τράπεζες χωρών μελών της Ε.Ε. Είναι πιθανόν να τις υποχρεώσει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, με την ΤτΕ να είναι προετοιμασμένη για να παραχωρήσει επαρκή χρόνο προσαρμογής.

Κατά την εκτίμησή μας το πρόβλημα παραμένει, κατά πόσον δηλαδή μετά τους ελέγχους αυτούς κάποιες τράπεζες -όχι οπωσδήποτε οι πολύ μικρές- βρεθούν στην ανάγκη να αντικαταστήσουν κάποια κεφάλαια με άλλα, περισσότερο αποδεκτά από τις Αρχές.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να απευθυνθούν στην αγορά, αφού έληξε η περίοδος κατά την οποία μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος από τα 5 δισ. ευρώ που είχε διαθέσει το Δημόσιο.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, γύρω στο ένα δισ. ευρώ δεν είχε… ζητηθεί από τους ομίλους (*).

Υπάρχει βέβαια και η άποψη που βλέπει και… άλλη όψη στα πράγματα, αυτή που αφορά στη μελλοντική σχέση των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Το ενδεχόμενο (που μόνο θεωρητικό δεν είναι) οι ελληνικές τράπεζες να βρεθούν αντιμέτωπες με την Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται έμμεσα στην έκθεση του ΔΝΤ.

Τα εγχώρια ιδρύματα δανείζονται πλέον με χαμηλά επιτόκια και χρηματοδοτούν το χρέος του Δημοσίου αγοράζοντας τα ομόλογα που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ.

Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί αυτή η σχέση εάν και όταν τα επιτόκια πάρουν και πάλι την ανηφόρα και η ΕΚΤ επιβαρύνει το κόστος αναχρηματοδότησης των δανείων.

Να καταγραφεί στη συνέχεια ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η ύφεση δεν έχει φανεί ακόμη στη χώρα μας με τη βιαιότητα που γνώρισαν άλλες ευρωπαϊκές αγορές (**).

Επιπλέον, το Ταμείο συνιστά τη συνέχιση της προσπάθειας στήριξης των θυγατρικών στις αγορές της ευρύτερης περιοχής, που και αυτό μένει να καταμετρηθεί/αποτυπωθεί στη συνέχεια.

(*) Το γεγονός πως μία ελληνική τράπεζα -η Eurobank- πήρε από την αγορά μισό δισ. χωρίς να κάνει χρήση της εγγύησης του Δημοσίου μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη. Ενδέχεται να δημιουργεί κάποιες προσδοκίες πως η διατραπεζική αγορά επαναλειτουργεί, ομαλοποιείται σε κάποιο βαθμό.

(**)
 Ο φίλος Golden Boy σχολίαζε στον Εκηβόλο:

Ο GOLDEN BOY έγραψε...
22 Μαΐου 2009, 17:08

KRISH

ENDIAFERON TO ARTHRO ALLA H THEA APO TO LONDINO EINAI POLY DIAFORETIKH APO AYTH POY EXETE STHN ELLADA.

EXETE THN ENTYPWSH OTI H KRISH TWRA JEKINAEI ENW EMEIS EDW STO CITY BLEPOYME THN KRISH NA TELEIWNEI META APO 2 POLY DYSKOLES XRONIES.



Ενδιαφέρουσα επισήμανση, καθώς θα μπορούσε να μας δείξει ακόμη περισσότερα, πιο συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις για τα οποία προφανώς μπορεί να έχουμε διαφορετική (ή και λαθεμένη;) εντύπωση.

Εάν μάλιστα, φίλε, μας μετέφερες και λίγο κλίμα που πιθανόν να επικρατεί στο Λονδίνο εν όψει της αυριανής παιχνιδάρας μεταξύ Μάντσεστερ και Καταλανών, πολύ θα το εκτιμούσαμε. Αν και Liverpoolian η στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v