Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 22 2009

Το ευρώ, το μέταλλο και ο Baltic Index

Μας συστήνει ο Golden Boy (με παρέμβαση του στις 19/5) να αφήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας και τα διαγράμματα και να πιάσουμε... πετρέλαια, επιτόκια, P/E, μερισματικές αποδόσεις κ.ά.

Όλα έχουν τη θέση τους σε μία ευρύτερη και πιο ενδελεχή παρακολούθηση των αγορών από τη... θεωρία συνωμοσίας μέχρι τα P/E, για παράδειγμα, και βεβαίως τα θεμελιώδη.

Όμως -πάντα κατά την εκτίμησή μας- η μεγαλύτερη... συνωμοσία των τελευταίων ετών είναι αυτή που στήθηκε από τους Αμερικανούς με το... μαγείρεμα της οικονομικής θέσης των τραπεζών τους και με την προσπάθειά τους μέσω της διόρθωσης του δολαρίου να επιτύχουν μείωση του χρέους τους.

Όσον αφορά στα P/E, πολύ ορθά υπενθυμίζει ο φίλος πως πρέπει να κοιτάμε και τα θεμελιώδη. Είναι όμως από τις λίγες φορές όπου για την τραπεζοβαρή χρηματιστηριακή αγορά μας ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε απόλυτα  ο λ ο κ λ η ρ ω μ έ ν η  και  ξ ε κ ά θ α ρ η  εικόνα σχετικά με την πραγματική κατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε με όρους P/E ή P/BV ή για ό,τι άλλο θέλετε απ' όσα έχουμε μάθει τόσα χρόνια για να καταλάβουμε τι μας γίνεται. Όποιος έχει τη δυνατότητα και τα στοιχεία να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια καλοδεχούμενος.

Όσον αφορά στα στοιχεία -πέραν των διαγραμμάτων, που σημειωτέον σπάνια "διαβάζουν" λάθος τις αγορές και τα επερχόμενα- παραθέτουμε 3 - 4 μεγέθη τα οποία μας κινούν την προσοχή τελευταία.

Έχει ενδιαφέρον η ενίσχυση του δείκτη ναύλων ξηρού φορτίου που άγγιξε και τις 2.650 μονάδες περνώντας δηλαδή τον ΚΜΟ 200 και καταγράφοντας υψηλό για τους τελευταίους επτά μήνες. Η κίνηση αυτή του Dry Baltic Index είναι αναμφίβολα θετική ένδειξη καθώς παραπέμπει σε αύξηση (ή προεξόφληση ) των παραγγελιών βιομηχανικής παραγωγής.

Η σχέση ευρώ - δολαρίου είναι ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Έφτασε και μέχρι το 1,38 (παρά κάτι ψιλά) που αποτελεί υψηλό από τις αρχές του έτους. Όμως, η πορεία του αργού πετρελαίου (διαμορφώθηκε και στα 61,6 δολ. στις 20/5) είναι επίσης η υψηλότερη των τελευταίων επτά μηνών, ενώ ανάλογη φορά είχε και ο χρυσός.

Το μέταλλο έφτασε κάποια στιγμή και στα 940 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παγκόσμιο συμβούλιο χρυσού ανακοίνωνε πως η ζήτηση στο πρώτο τρίμηνο προήλθε από επενδυτές που αγόραζαν χρυσό στη φυσική του μορφή, ενώ μειωνόταν η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα. Από την άλλη ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθετε χθες ο Χρ. Κίτσιος διερωτώμενος "πού το πάει -με την υπερβολή- το Χ.Α." .

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρώτο τρίμηνο και για ακόμη πιο ενδιαφέρον εξάμηνο, καθώς φαίνεται να συγκρούονται διεθνώς δύο ισχυρές τάσεις. Αυτή που θέλει να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι η κατάσταση βελτιώνεται, ότι κάνουμε τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την κρίση και ότι είμαστε οι υποστηρικτές μιας κίνησης των αγορών σε σχηματισμό V.

Και η άλλη που παραμένει σκεπτική, επιφυλακτική και αφουγκράζεται όσα συμβαίνουν στις κοινωνίες και στην πραγματική οικονομία. Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, εκείνη που τη φοβίζουν τα μεγέθη, που αφορούν για παράδειγμα στο ύψος των ακάλυπτων επιταγών, της ανεργίας της συγκέντρωσης του πλούτου απ' όλο και λιγότερους και το στέγνωμα της πραγματικής αγοράς.

Έτσι, όπως τη βιώνει καθημερινά ο καθένας μας. Αυτή η τάση εκτιμά πως στις αγορές και στο Χ.Α., ο σχηματισμός είναι μορφής W, για να μη μακρηγορούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v