Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 10 2009

Imako: Nitro(*) καταστάσεις για μικρομετόχους

Συνεχίζεται το… άδειασμα των μικρομετόχων με την ανοχή των εποπτικών αρχών και των κάθε λογής αρμοδίων.

Το δυσάρεστο (για να μην πούμε κάτι… χειρότερο και τρέχουμε με το… ΕΣΡ) είναι πως το θεσμικό πλαίσιο "δημόσιων προτάσεων" και οι αδυναμίες του είχαν φανεί έγκαιρα από την περίπτωση Notoscom (Παπαέλληνα και του χαρτοφυλακίου Τραμουντάνα) ή ακόμη πιο έντονα με την απόσυρση της εταιρίας Γρηγόρης (έπειτα από ανάλογη πρόταση των βασικών μετόχων στην ευτελή τιμή του 1,05 ευρώ, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας).

Και τότε είχε τονιστεί η αναγκαιότητα θωράκισης του νομικού πλαισίου ούτως ώστε να περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες για τα δικαιώματα και των μικρομετόχων αλλά και των λοιπών μετόχων μειοψηφίας. Οι αρχές όμως είχαν κωφεύσει τότε, αντιπαρήλθαν την εξόφθαλμη περίπτωση… λεηλασίας των συμφερόντων των μικροεπενδυτών και συνέχισαν να τυρβάζουν περί άλλων.

Χρήσιμη η υπενθύμιση όσων επισήμαινε στις 11 Οκτωβρίου 2006 ο Χαμαιλέων για την…υπόθεση Notoscom που μυρίζει παρασκήνιο. Είχαμε εκφράσει και τότε την εκτίμηση πως αργά ή γρήγορα και κάποιο άλλο… μεγαλόψαρο θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να… διαφύγει βοηθούμενο από το περιθώριο που αφήνει η ισχύουσα νομοθεσία. Στο ίδιο μήκος κύματος η αναφορά της στήλης στις 23 Δεκεμβρίου 2008 για τον Γρηγόρη, με τον… προφητικό όπως αποδεικνύεται τίτλο "Στον δρόμο που… χαράζει ο Γρηγόρης".

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή τη φορά η… έξοδος μιας εταιρίας επιχειρείται μέσω προσωπικής επιχείρησης του Πέτρου Κωστόπουλου, ο οποίος υποβάλλει προαιρετική δημόσια πρόταση. Η τιμή εξαγοράς ορίζεται (από ποιους άραγε;) στο 1,17 ευρώ (να θυμηθούμε σε τι τιμές είχε εισαγάγει την ΙΜΑΚΟ του ο κύριος Κωστόπουλος στο Χ.Α… Ας το αφήσουμε καλύτερα).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η εταιρία ΑΜΑ Ακίνητα, όπου συμμετέχουν με 99% ο κύριος Κωστόπουλος και με 1% η σύζυγός του, προχωρά σε αυτή την προαιρετική διαδικασία (προφανώς επειδή ελέγχει πλέον το 86,5% της εισηγμένης ΙΜΑΚΟ) και μπορεί να ελέγξει την τιμή (τριμήνου ή εξαμήνου).

Για την ιστορία να συμπληρώσουμε πως σύμβουλος της όλης διαδικασίας είναι η EFG Telesis.

ΣΗΜ.: Αλήθεια, η νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίθεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων των μικρομετόχων; Το ερώτημα δεν αφορά βεβαίως μόνο στην περίπτωση ΙΜΑΚΟ αλλά προφανώς και στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός λειτουργικότερου θεσμικού πλαισίου για τις "δημόσιες προτάσεις". Γιατί πολύ φοβούμεθα ότι εάν περάσει και αυτή η περίπτωση θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

(*) Όπου ΝΙTRO σημαίνει Never In The Right Order. Μάλιστα!  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v