Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 3 2009

Κοντά στην Εθνική... ποτίζεται και η γλάστρα

Δεδομένη η σημασία της βαρύτητας της Εθνικής στη διαμόρφωση όχι μόνο της τάσης των βασικών δεικτών (Γενικού, FTSE-20) αλλά και της διάθεσης και της τακτικής ισχυρών επενδυτικών - επιχειρηματικών κύκλων που μπορεί χρηματιστηριακά να κινούνται ακόμη και σε άλλες εισηγμένες. Και επειδή… κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα και η "χαμηλότερη αποτίμηση" χρειάζεται τον ούριο άνεμο της Εθνικής (και ακόμη 2 - 4 εισηγμένων, καλώς ή κακώς…).

Η Εθνική ηγέτης στην άνοδο (και βέβαια… βαρίδι στις διορθώσεις) εμφανίζεται σηματωρός των κινήσεων ισχυρών κύκλων.

Ίσως η πλέον αγαπημένη της Citigroup και των ισχυρών πελατών της, που από τις 22/5 φρόντισε να ανεβάσει τον πήχη στα 24 (από τα 22 ευρώ), διατηρώντας παράλληλα τη σύστασή της για "αγορά". Έκτοτε και από τα 17,5 - 18,5 ευρώ ακολούθησαν και άλλοι ειδικοί της αγοράς.

Στις 25/5 γίνεται αναφορά για "εκτίναξη επισφαλειών στη Ρουμανία", δύο μέρες αργότερα ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Τάκης Αράπογλου κάνει λόγο για τις "πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης" μιλώντας όχι μόνο για τη διεθνή κρίση. Στις 28/5 η Credit Suisse βλέπει βελτίωση επιδόσεων στο δεύτερο τρίμηνο και δίνει τιμή-στόχο τα 22 ευρώ.

Στις 29/5 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα με κέρδη 317 εκατ. ευρώ και "σύνθλιψη προβλέψεων". Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Citigroup επανέρχεται ανεβάζοντας τον πήχη στα 25 ευρώ (τα 24 τα είχε δώσει στις 22/5), η δε Cr.S. θέτει τον πήχη στα 23,5 ευρώ (αυτή με διαφορά μιας - δύο συνεδριάσεων).

Για να μη μακρηγορούμε, θα μείνουμε στο ότι όσο ενισχύεται η Wall τόσο θα κερδίζει πόντους και το Χ.Α. αλλά και οι τραπεζικές μετοχές. Μερίδιο του λέοντος θα έχει -κατά πάσα πιθανότητα- η Εθνική.

Βλέπουμε επίσης μια… εμμονή των ειδικών της αγοράς στη στοχοθέτησή τους, η οποία κυμαίνεται στα 22,5 - 24 ευρώ. Τα 20,4 ευρώ έδωσε ως στόχο η Eurobank χθες. Όμως τα 22,5 - 24 ευρώ φαίνεται πως έχουν τη σημασία τους και από τεχνικής πλευράς.

Κυρίως από τεχνικής πλευράς θα λέγαμε εμείς όσοι παρακολουθούν "γραμμές και διαγράμματα" και ακολουθούν "κύματα και σχηματισμούς". Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία και επειδή όπως πιστεύουμε… ένα σωστό διάγραμμα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, μεταφέρουμε την τεχνική προσέγγιση του φίλου Στέφανου (deiktes.com).

Πρόδηλα όλα τα τεχνικά σημάδια και οι ενδείξεις, αλλά κυρίως τα περιθώρια της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v