Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 29 2009

Με γερά... θεμέλια τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ

Είδαμε χθες τα αποτελέσματα -και προπάντων τους στόχους, προτεραιότητες- του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και… τρομάξαμε. Θυμηθήκαμε την αναφορά που μας είχε κάνει σε άσχετο χρόνο κορυφαίος διορατικός παράγων του Χ.Α. πως "όλοι και όλα δουλεύουν για τον Άκτωρα και τον Γιώργο Μπόμπολα" για να μας πείσει περί της ισχύος του ομίλου και της τακτικής του να συμπεριλάβει την εν λόγω μετοχή στο χαρτοφυλάκιό του.

Βλέπουμε λοιπόν κύκλο εργασιών 483,05 εκατ. ευρώ (26,7%), EBITDA 86,42 εκατ. ευρώ (19,8%), μετά φόρων 37,02 εκατ. ευρώ (31,6%). Ο κατασκευαστικός κλάδος παρουσίασε κύκλο εργασιών 372,25 εκατ. ευρώ (31,16% σε περίοδο κρίσης και κάμψης της δραστηριότητας), λειτουργικά κέρδη (εκμετάλλευσης) 17,71 (19,73%, δουλεύει δηλαδή σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο στενότητας των δημόσιων οικονομικών με περιθώριο…), ανεκτέλεστο 4,4 δισ. ευρώ (!) και επιπλέον συμβάσεις π ρ ο ς υπογραφή (είτε βένετοι είτε πράσινοι, το ίδιο χρώμα μελάνης χρησιμοποιούν όταν υπογράφουν τα δημόσια έργα) άλλο ένα 1,2 δισ. ευρώ.

…Και συνεχίζουμε με τον κλάδο των παραχωρήσεων (που εδώ νομίζουμε ότι θα γίνουν…μεγαλεία τα χρόνια που έρχονται), που είχε ενοποιημένα έσοδα 72,29 (από 64,43 εκατ. ευρώ) λειτουργικά κέρδη 39,23 (από 32,65 εκατ. ευρώ). Η συνεισφορά του κλάδου είμαστε βέβαιοι πως τα επόμενα χρόνια θα γιγαντώνεται με τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου συμβάσεων παραχώρησης.

Όμως βλέπουμε πως ο όμιλος, διορατικός καθώς είναι, ποντάρει πολλά στην παροχή φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων διαχείρισης απορριμμάτων καλύπτοντας ό λ ο το φάσμα των διαθέσιμων μεθόδων (βρε, τι μας θυμίζουν όλα αυτά περί φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, πράσινης ανάπτυξης και λοιπά… πράσινα άλογα, από τον Μπ. Ομπάμα μέχρι τον Γ. Παπανδρέου).

Και ο κλάδος των αιολικών πάρκων παρουσίασε αυξητική τάση, αν και στον τομέα αυτό νομίζουμε πως ο όμιλος ΓΕΚ-Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή (των Γ. Περιστέρη και Ν. Κάμπα) είναι… μακράν μπροστά.

Βλέπουμε βέβαια και τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν στις υποχρεώσεις, δάνεια κ.λπ αναμφίβολα υψηλά, αλλά γνωρίζοντας τους όρους και τις συνθήκες τραπεζικής εξυπηρέτησης τα θεωρούμε… δευτερεύοντα. Σε αυτά ρίχνουμε και μία δεύτερη ματιά στη διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής και… δένει το πακέτο.

Η προσέγγιση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή της ΓΕΚ-Τέρνα πριν από λίγες ημέρες ή του Μυτιληναίου (υπό προϋποθέσεις) προφανώς και γίνεται σε βάθος χρόνου και με την υπόθεση πως εάν όμιλοι του μεγέθους τους ισχυροποιούνται σε περίοδο κρίσης θα έχουν π ι θ α ν ό τ α τ α ολιγοπωλιακό ρόλο και μερίδια πίτας ό τ α ν αρχίζει να βελτιώνεται η κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v