Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2009

Το σύνθετο παζλ επιτοκίων, ομολόγων και αγορών

Στο… δίκοπο μαχαίρι των επιτοκίων αναφέρεται πολύ εύστοχα σήμερα ο Dr Money. Ένας παράγων συχνά αστάθμητος ως προς τις αγορές μετοχών και ενίοτε καταλυτικός για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών.

Συμπληρωματικά παραθέτουμε διάγραμμα του S&P 500 συγχρονισμένο με την πορεία απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον προβληματισμό του φίλου Στέφανου (από το deiktes.com):

- Η FED 'τυπώνει' (λογιστικό τύπωμα στα balance sheets) με το γνωστό quantitative easing και προκαλεί εκνευρισμό και φυγή των πιστωτών της γιατί το τύπωμα έχει ως συνεπακόλουθο το νόμισμα να χάνει την αξία του και να μην είναι πλέον ανταγωνιστικό. Δεν μπορεί λοιπόν να διαθέσει τα ομόλογα, ανεβαίνει η απόδοσή τους με επακόλουθο να αυξάνονται τα επιτόκια των δανείων των καταναλωτών. Αυτό λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα σε ένα κράτος που θέλει να απαλλαγεί από τα προβλήματα των στεγαστικών δανείων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επανάληψη των λαθών που έγιναν από την BOJ στην Ιαπωνία το 1980.

- Βασικά είχε δυσκολίες να καλύψει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου και ανέβηκε το επιτόκιο και συμπαρέσυρε και αυτό. Θα σημαίνει πως ξεκινά μεγάλος μακροπρόθεσμος κύκλος υψηλών επιτοκίων. Επίσης, σημαίνει μεγάλη ζημία για τα στεγαστικά και για την ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα. Σε αυτήν την αγορά θα παρέμβαινε η Fed για να μην ανέβουν τα επιτόκια, αλλά το θέμα αφορά στο αν μπορεί... Το κακό όμως είναι πως παίρνει η μπάλα και τους δανειολήπτες των στεγαστικών οι οποίοι είναι ήδη πολύ επιβαρημένοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμερικανική οικονομία. Να έχουμε και εδώ μεγάλες πλάγιες κινήσεις για χρόνια;

- Θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Σημαίνει πως όχι μόνο δεν μπορεί να αγοράσει χρέος αλλά και ότι κάποιοι ξεφορτώνουν ομόλογα (Ρώσοις;).

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος που υποστηρίζει πως όλα αυτά παραπέμπουν σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της προεξόφλησης για έξοδο από περιβάλλον ύφεσης.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμήσουμε το ενδεχόμενο πτώσης των επενδύσεων σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου (από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας). Και μάλιστα μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Κίνας σχετικά με την υποχώρηση της εμπιστοσύνης της στο αμερικανικό νόμισμα και στα κρατικά ομόλογα.

ΣΗΜ.: Αντί αυτού, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι φαίνεται ότι στρέφονται στα ομόλογα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του γενικού δ/ντή κ. Dominique Strauss-Kahn η Ρωσία προετοιμάζει την αγορά 10 δισ. δολαρίων ομολόγων και η Κίνα την αγορά 50 δισ. δολαρίων ομολόγων.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά όταν:

- Το ποσό των 10 δισ. δολαρίων θα διαθέσει η κυβέρνηση της Βραζιλίας για την αγορά ομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας κ. Guido Mantega. Με αυτόν τον τρόπο η Βραζιλία θα χρηματοδοτήσει τα αποθέματα ρευστότητας του ΔΝΤ.

- Οι αγορές πιέστηκαν χθες υπό το βάρος της εκτόξευσης των yields στα 10ετή ομόλογα στον απόηχο της χθεσινής αδύναμης δημοπρασίας. Η απόδοση έφτασε μέχρι και 3,996%, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Από αυτήν την άποψη χρήσιμη η συμπληρωματική παρακολούθηση και του σχετικού διαγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v