Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2009

ΜΥΤΙΛ: Μια διαγραμματική εικόνα που... κεντρίζει

Η διαγραμματική εικόνα του Μυτιληναίου ήταν αυτή που κέντρισε ακόμη περισσότερο την προσοχή μας μετά την παρουσίαση του ομίλου σε έναν "πολύ σημαντικό κύκλο παρουσίασης ευρωπαϊκών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διοργανώθηκε από τη Cheuvreux στο Λονδίνο".

Αναφέρονταν (την 1η/6) το euro2day στη σχετική εκδήλωση, που θεωρείται σημαντική λόγω της γενικότερης εικόνας των αγορών και είχαν κληθεί να συμμετάσχουν 55 ευρωπαϊκά Midcaps. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Μυτιληναίος και η Intralot.

Παρακολουθούμε στενότερα από τότε την εισηγμένη, αναφερθήκαμε στις τοποθετήσεις προεξόφλησης ισχυρών ξένων διαχειριστών και επιμείναμε σε επιμέρους στοιχεία, που μπορεί να δώσουν προστιθέμενη αξία στον όμιλο.

Θα μετρούσαμε τέσσερις λόγους-αφορμές προεξόφλησης ικανών να προσελκύσουν το ενδιαφέρον (βραχυμεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεμσο δεν έχει και τόση σημασία άμεσα) με πρώτη και καλύτερη τις "θετικές εξελίξεις" που καταγράφει το "Βαρόμετρο Αλουμινίου" στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της αγοράς και της δημιουργίας προϋποθέσεων για μεγαλύτερη βελτίωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους με πρωτοβουλία της Αλουμίνιον της Ελλάδος και βασίζεται σε συγκεκριμένες απαντήσεις που δίνουν οι Έλληνες μεταποιητές - διελαστές σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τον Απρίλιο του 2009 καταγράφεται στη χώρα μας, για έναν ακόμη μήνα, σημαντική μείωση των παραδόσεων αλουμινίου (33% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008), ενώ σημειώνεται για πρώτη φορά φέτος αύξηση 10% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Η βελτίωση των τιμών αλουμινίου (και νικελίου) βοηθά εταιρίες του κλάδου και εν προκειμένω τιμές 1.700 δολαρίων ανά τόνο (από 1.300 δολάρια προ μηνός) λειτουργούν ενισχυτικά του ομίλου. 

Άλλη μία παράμετρος προεξόφλησης είναι η ενσωμάτωση μέρους της αξίας της Μέτκα στα μεγέθη της μητρικής (η αποτίμηση της Μετκα είναι 477, του Μυτιληναίου 795 εκατ. ευρώ με το δεύτερο να ελέγχει το 53,6% της πρώτης με αποτίμηση συμμετοχής γύρω στα 250 εκατ. ευρώ).

Η προεξόφληση ωφελειών από τον κλάδο της ενέργειας (κλάδος που επενδύουν ιδιαίτερα εξειδικευμένα ξένα χαρτοφυλάκια) και μιας πιθανής πίεσης του κόστους ενέργειας είναι στοιχεία που μπορεί να συνεκτιμώνται και προεξοφλούνται από αρκετούς ξένους. Το αν θα δικαιωθούν ή όχι θα δείξει.

Με την αρωγή του φίλου Στέφανου (από το www. deiktes.com) και τη συμμετοχή του Βασίλη (Γεώργα) "ανεβάζουμε" δύο χρήσιμα νομίζουμε διαγράμματα. Και για τις βραχυπρόθεσμες αλλά και κυρίως για τις μεσομακροπρόθεσμες αντοχές, τις δυνατότητες και τους πιθανούς στόχους για τη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v