Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2009

Ο… φόβος του επενδυτή μπροστά στις ΑΜΚ

Στα υψηλά της αγοράς, με την καταγραφή σχηματισμού διπλής κορυφής για τον FTSE-20, αρκετοί ήταν οι παίκτες που συνειδητοποίησαν μία παράμετρο που είτε δεν είχαν αξιολογήσει επαρκώς είτε δεν περίμεναν σύντομα.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου ανέκαθεν λειτουργούν ως ιδιαίτερη παράμετρος στο χρηματιστηριακό παιχνίδι. Άλλοτε γιατί συνήθως επιχειρούνται σε περιόδους θετικές για τις αγορές, όταν οι αποτιμήσεις και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ενισχυμένα, συχνά επειδή δίνεται η δυνατότητα σε νέους παίκτες να μπουν στο… παιχνίδι και άλλοτε γιατί αφαιμάσσουν ρευστότητα πολύτιμη για το σύστημα, καύσιμο απαραίτητο για μεγαλύτερη αντίδραση των τιμών.

Έτσι και τώρα η διπλή ανακοίνωση της Alapis και της S&B για ΑΜΚ (άλλο βέβαια τα 450 και άλλο τα 41 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, όμως για την ίδια διαδικασία πρόκειται) δημιούργησε αίσθηση στην αγορά. Και λόγω της προηγηθείσας διαδικασίας της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημάνθηκε από αρκετούς, και εξαιτίας των κεφαλαίων που ζητά να αντλήσει από την αγορά ο βασικός μέτοχος της Alapis.

Βέβαια και η ΑΜΚ της Εθνικής μπορεί να αιφνιδίασε την αγορά, επρόκειτο όμως για τον κυρίαρχο του Χ.Α., τον ισχυρότερο όμιλο του κλάδου και εν πάση περιπτώσει εξαρχής υπήρξαν εγγυήσεις για την κάλυψη της έκδοσης. Μάλιστα δόθηκε και δικαίωμα συμμετοχής σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές (όπως αποδείχτηκε) και γι' αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι επιτελείς του ομίλου, η διόρθωση που ακολούθησε η μετοχή δεν ξεπέρασε το 10% (*).

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε βασικού μετόχου να αποφασίζει, όποτε το κρίνει απαραίτητο, να προχωρήσει σε ΑΜΚ εάν μάλιστα αυτές αποδίδουν στη συνέχεια και για τους υπόλοιπους μικρομετόχους ακόμη καλύτερα. Εξίσου όμως είναι αναφαίρετο δικαίωμα και του κάθε μικρομετόχου να επιφυλάσσεται, όταν σε μία θετική συγκυρία των αγορών και έπειτα από πέντε μήνες ανόδου βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο... ομοβροντίας νέων ΑΜΚ.

Η διαδικασία φέρνει αυτόματα στο μυαλό του επενδυτή αφαίμαξη κεφαλαίων από μία ούτως ή άλλως ρηχή αγορά και βεβαίως την προοπτική υπερπληθώρας νέων μετοχών.

Για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματίες το παράδειγμα των βασικών μετόχων των δύο εταιριών επιφυλάσσεται ο επενδυτής αλλά και για την προοπτική να υπάρξει συνέχεια μαζικότερη από εισηγμένες, που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία. 

Είναι κοινή εκτίμηση αρκετών παικτών του Χ.Α. (και δη των πιο βραχυπρόθεσμων) πως την κίνηση των δύο εισηγμένων θα επιχειρηθεί να αξιοποιήσουν και άλλες. Όταν μάλιστα αποφασίζονται αιφνιδιαστικά, η επιφύλαξη του παίκτη δικαιολογημένα (κατά την εκτίμησή μας ) γίνεται μεγαλύτερη.

Γι' αυτό (πάντα κατά την εκτίμησή μας) καλό θα ήταν στη συνέχεια το παιχνίδι όσον αφορά στις εταιρίες να δοθεί με πιο συγκεκριμένους όρους, περισσότερο προγραμματισμένα και με λιγότερες εκπλήξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν (ή να σταθούν αφορμές, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στις 5/8) στην εκδήλωση πιέσεων στην αγορά.

(*) Σε αντιδιαστολή, η μετοχή της Alapis μέτρησε ήδη μέσα σε δύο συνεδριάσεις απώλειες περίπου 30% από τα διπλά υψηλά του 1,05 ευρώ στο διήμερο 4 - 5 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v