Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 11 2009

Αφορμή(;) οι φήμες για αυξήσεις κεφαλαίου

Οι χθεσινές άκομψες, είναι αλήθεια, εσπευσμένες (και συνάμα στοχευμένες) ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών κυρίως της Alpha Bank συντήρησαν τη σχετική εικοτολογία για ΑΜΚ στον κλάδο ή αλλού.

Πράγματι, η περιρρέουσα (sic!) ατμόσφαιρα στο Χ.Α. προεξοφλεί εδώ και μέρες αυτό το σενάριο, που εντάθηκε όταν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας επισημοποίησε την πρόθεσή της μία μη τραπεζική εταιρία, η Alapis.

Δεν θα εξετάσουμε σε αυτή την αναφορά μας τα της ΑΜΚ της Alapis (γνωστές στην αγορά οι θέσεις μας) αλλά την πρακτική των τραπεζικών ομίλων.

Και αυτό γιατί η σχετική εικοτολογία εντάθηκε στη συνεδρίαση της 5ης/8 τότε δηλαδή που ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης έπιανε υψηλό στις 3.033 και ο FTSE-20 σχημάτιζε διπλή κορυφή στις 1.271 μονάδες.

Θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας (καθώς έχουμε ενδείξεις και όχι αποδείξεις) πως όλο αυτό το παιχνίδι διευκολύνει τους πτωτικούς παίκτες, τους ανοιχτούς πωλητές σε τραπεζικά ΣΜΕ και… καραβιές δανεισμένων τραπεζικών μετοχών. Κοντολογίς, διόρθωση που διευκολύνει αρκετούς.

Η εικοτολογία για ΑΜΚ ήταν η αφορμή, εκτίμηση που ενισχύεται από τη σύνθεση των πωλητών στην υποκείμενη αγορά, ειδικά των επιθετικών ξένων χθες στην Alpha Bank.

Και όμως, έπρεπε να περάσουν τρεις μεστές συνεδριάσεις προτού υπάρξει μία πρώτη επίσημη θέση, όπως καταγράφεται στην πρωινή αναφορά της χρηματιστηριακής της Eurobank.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "η διοίκηση της Alpha Bank επικοινώνησε με τη Eurobank Sec. και διέψευσε τις φήμες πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου".

Με καθυστέρηση ημερών και προφανώς σε συνέχεια της ενημέρωσης της Eurobank από την Alpha Bank έρχεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ρωτήσει την τράπεζα για τις προθέσεις της.

Περιμένουμε, δηλαδή, ως… ταλαίπωροι μικροεπενδυτές να τεθεί το εύλογο ερώτημα από την εποπτεύουσα αρχή προς την τράπεζα, εκείνη να απαντήσει με τη σειρά της, για να έχουμε και εμείς σχετική εικόνα του τι γίνεται. Έτσι είναι η αγορά σας λοιπόν, κύριοι, εάν έτσι τη θέλετε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v