Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2010

Τι βλέπει ο Κινέζος…

Φωτιές φαίνεται ότι άναψε στην Αθήνα ρεπορτάζ των "Financial Times" με τίτλο "τι συζητούν Αθήνα-Πεκίνο μέσω Goldman Sachs"… εμπλέκοντας και την Εθνική Τράπεζα.

Στο euro2day υπάρχει όλο το "πακέτο" της πληροφόρησης γύρω από αυτό το θέμα τόσο με την αναφορά των "F.T." όσο και με τις διαψεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και του ομίλου της Eθνικής Tράπεζας.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη από πολλές απόψεις, καθώς το ενδεχόμενο προσφυγής της ελληνικής πλευράς στο Πεκίνο είχε "παίξει" έντονα στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου παρέμεινε στο προσκήνιο εν όψει της επίσκεψης του ισχυρού άνδρα της Cοsco στην Αθήνα, που σχεδιαζόταν για τις 19 Ιανουαρίου (περίπου εκείνη η περίοδος αναφερόταν ανεπίσημα από κυβερνητικούς παράγοντες), για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Η επίσκεψη του Γουέι Ζιαφού εκκρεμεί ακόμα και εξ όσων γνωρίζουμε παραμένει… ανοιχτή, ενώ η ελληνική πλευρά "χρωστά" μία συγκεκριμένη απάντηση σε Cοsco - Πεκίνο.

Η ουσία έγκειται στο ότι όλα τα θέματα με το Πεκίνο είναι ανοιχτά, όπως επίσης η προοπτική συνεργασίας με ενδιάμεσο την Goldman Sachs είχε τεθεί στον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση του Λονδίνου, αλλά κυρίως στο περιθώριο της πρώτης επίσκεψης του Gary Cohn στην Αθήνα.

Ο εν λόγω… επισκέπτης δεν είναι όποιος-όποιος. Πρόκειται για τον πρόεδρο του ομίλου της Goldman Sachs και βρέθηκε στην Αθήνα για δεύτερη φορά στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.

Σημειωτέον πως ο Gary Cohn είχε επισκεφτεί πάλι την Αθήνα στις αρχές του μήνα, είχε συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και προφανώς συζήτησαν πολλά θέματα "κοινού ενδιαφέροντος".

Το ότι η δεύτερη επίσκεψή του προηγείται του δημοσιεύματος των "Financial Times", της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να παρουσιάσει τα ελληνικά ομόλογα σε αγορές της Ασίας και της Κίνας και του σφοδρού ενδιαφέροντος του Πεκίνου να διευθετηθεί τυπικά και οριστικά το θέμα του ΟΛΠ - Cοsco πιθανόν να μην έχει σχέση με αυτά.

Όμως, ποιος είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως ο πρόεδρος της Goldman Sachs έρχεται δύο φορές στην Αθήνα (σε διάστημα λίγων εβδομάδων) και συναντά τον Γ. Παπανδρέου χωρίς να συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι;

Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος φέρεται να ήταν ο κομιστής της πρότασης προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για δανεισμό της χώρας ύψους 20 δισ. ευρώ από το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v