Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2010

Τράπεζες: Ώρα για ρηξικέλευθες παρεμβάσεις

Ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τη θωράκιση του τραπεζικού κλάδου φέρεται να εισηγούνται σύμβουλοι στον πρωθυπουργό.

Κινήσεις ρηξικέλευθες, που θα συμβάλουν στη συνένωση δυνάμεων, στη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων και στη συγκρότηση οπωσδήποτε ενός "εθνικού πόλου".

Προτάσεις που θυμόμαστε πως είχαν υποβληθεί και είχαν εξεταστεί από πέρυσι τον Νοέμβριο με οδηγό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, για να σκοντάψουν στις προσωπικές φιλοδοξίες, στην αδυναμία κυρίως των ιδιωτών τραπεζιτών να συναινέσουν σε λύσεις συγκέντρωσης - συσσώρευσης.

Οι προτάσεις και τα σχέδια πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και ατόνησαν, μέχρι που επανήλθαν πιεστικότερα -απ' ό,τι πληροφορούμεθα αυτήν τη φορά- μετά την τελευταία υποβάθμιση της Fitch.

Ουσιαστικά, ο ξένος (αμερικανοκρατούμενος) οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ+" δίνοντας δύο κλικ χαμηλότερα για συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες. Φαίνεται όμως πως ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, καθώς δόθηκε η χαμηλότερη βαθμολογία που χαρακτηρίζεται επενδυτική βαθμίδα ομολόγων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες του euro2day, καθώς αν ακολουθήσουν και οι έτεροι (Moody’s, Standard & Poor’s), τότε μεγάλοι ξένοι θεσμικοί διαχειριστές (κυρίως συνταξιοδοτικών ταμείων) δεν θα επιτρέπεται πια να επενδύουν στο ελληνικό χρέος.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμάται πως σε επόμενη φάση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν καλυμμένα (κυρίως από τιτλοποιήσεις ) χαρτοφυλάκια για να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ.

Αυτά τα στοιχεία φέρεται να έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι πλέον κοινωνός του προβλήματος.

Η κατάσταση είναι πολύ πιεστική και τραπεζικοί κύκλοι ισχυρίζονται πως οι διεργασίες για τη θωράκιση του συστήματος μέσω της δημιουργίας συνθετότερων - ισχυρότερων σχημάτων θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει… χθες.

Οι πηγές μας δεν γνωρίζουν σε ποιον βαθμό έχουν (αν έχουν) προχωρήσει περισσότερο οι σκέψεις και τα σχέδια επί χάρτου. Ξέρουν όμως άριστα πως ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί το σύστημα σε μία κλίμακα πάνω από την αξιολόγηση του… junk δεν είναι και τόσο θεωρητικός.

Και σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο ευελπιστούμε πως οι κρατούντες θα επεξεργάζονται ήδη συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις για να το πετύχουν. Διαθέτουν, άλλωστε, και τη δύναμη και τους τρόπους για να επισπεύσουν τις διεργασίες.

Άλλωστε, σε δύο από τους ομίλους-κλειδιά διορίζουν και ελέγχουν τις διοικήσεις, ενώ για αυτές του ιδιωτικού τομέα έχουν τα μέσα να επιβάλουν τις λύσεις, που θεωρούν προσφορότερες. Με τη βοήθεια μάλιστα ξένου ομίλου οι διεργασίες θα διευκολύνονταν περισσότερο.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από τη γαλλική και από τη γερμανική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v