Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 8 2010

Η ώρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες…

Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία παραμένει άγρια στριμωγμένη στα… σχοινιά, με τις αγορές να σφυροκοπούν ανελέητα, καθώς αισθάνονται σίγουρες πως απέναντί τους έχουν έναν φοβισμένο, αδύναμο και ανίκανο να συντονιστεί αντίπαλο.

Στο βαθύ λαγούμι…, όπου έχουν χωθεί η ελληνική οικονομία και η ίδια η χώρα μας, σύμφωνα με την Κύρα Αδάμ (από τη στήλη της "Ατάκτως ερριμμένα" στη σημερινή "Ελευθεροτυπία"), λιγοστές είναι οι ελπίδες και οι προσδοκίες αναστροφής.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά αφορούν στην πολιτική πλευρά των γεγονότων - εξελίξεων, γιατί η οικονομική είναι αυτή που αναφέρεται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr "Αγορές: Η ΕΚΤ καθορίζει τις εξελίξεις".

Όπως αναφέρεται σχετικά, "ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ λόγω όχι τόσο των επιτοκίων, τα οποία αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα στο 1%, όσο των ανακοινώσεων του κ. Τρισέ για την αποδοχή ομολόγων ως εγγυήσεων στα προγράμματα δανεισμού της τράπεζας".

Και συνεχίζει το άρθρο: "Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κ. Τρισέ θα ανακοινώσει είτε ένα νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανάλογα με τον βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας, προκειμένου κάποια τράπεζα να προσφέρει ομόλογα ως εχέγγυα για να δανειστεί, είτε, εάν μία χώρα έχει ιδιαίτερα χαμηλή αξιολόγηση, τα ομολογά της θα αγοράζονται από την ΕΚΤ στο 90% και όχι στο 100% της αξίας τους".

Το τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά αυτό για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση, καθώς ενδέχεται να βρεθούν υποχρεωμένες να δανείζονται με επαχθέστερους όρους, δηλαδή με σημαντικά μικρότερα περιθώρια κέρδους απ' ό,τι είχαν μάθει τα χρόνια της κρίσης κι απ' όσο είχαν υπολογίσει.

Καλώς ή κακώς, οι ελληνικές τράπεζες είχαν μάθει (κατ' άλλους, είχαν καλομάθει) μέχρι τώρα να αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες, κέρδη μέσω αυτού του μηχανισμού και, το χειρότερο, αρνούμενες επί της ουσίας να μετακυλίσουν μέρος της ρευστότητας φθηνότερα στην πραγματική οικονομία.

Και το τελευταίο είναι το χειρότερο που έχει γίνει στη χώρα την περίοδο της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v