Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2010

Ολίγα περί δημόσιου χρέους…

Διαβάζουμε στο euro2day τα παρακάτω ανησυχητικά και επαληθεύονται φόβοι και ενστάσεις αρκετών(*), οι οποίοι από τον Νοέμβριο του 2009, κυρίως όμως από φέτος τον Ιανουάριο και μετά εκφράζουν μία άλλη άποψη για το θέμα του δανεισμού.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό θέμα αναφέρεται: "Με το ποσό των 13 δισ. ευρώ 'βαραίνει' ο ελληνικός προϋπολογισμός, το οποίο αφορά σε τόκους που καλείται να πληρώσει η χώρα λόγω της αύξησης των spreads στα ομόλογα, βάσει στοιχείων του Bloomberg και της Credit Agricole.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, εάν τα spreads βρίσκονταν στα επίπεδα όπου ήταν πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η χώρα δεν θα επιβαρυνόταν με ένα τόσο μεγάλο ποσό. Οι τόκοι για τις τρεις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου 7ετούς ομολόγου, φτάνουν στα 7,7 δισ. ευρώ. Εάν οι παραπάνω εκδόσεις είχαν πραγματοποιηθεί με spread ανάλογο με αυτό που υπήρχε στο διάστημα 2000 - 2008, η Ελλάδα θα καλούνταν να πληρώσει σε τόκους 'μόνο' 3,8 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, η χώρα θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 18,9 δισ. ευρώ σε τόκους για τις νέες εκδόσεις που θα πραγματοποιήσει εντός του 2010, εάν τα spreads διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και πάντα συγκρινόμενα με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν στην οκταετία 2000 - 2008".

Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητη η αναφορά του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Πέτρου Χριστοδούλου, στο CNBC πως "αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης θα είχαμε την ησυχία μας και θα ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε σε εκδόσεις και να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς".

Σωστά, ορθότατα κατά την εκτίμησή μας, τα λέει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (σ.σ.: που δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη επιλογή του υπουργού Οικονομικών, αλλά έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος), μόνο που, εάν δεν μας απατά η ασθενής μνήμη μας, στη συζήτηση… για το ΔΝΤ ενεπλάκη κάποια στιγμή -και αρκετές φορές στη συνέχεια- ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα λέγαμε πως το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίστηκε προσωπικά. Να υποθέσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Π. Χριστοδούλου αποδόθηκαν εσφαλμένα από το CNBC, να υποθέσουμε πως… εκ παραδρομής κάτι δεν εξηγήθηκε επαρκώς; ΄Η μήπως κάτι άλλο;

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία της Κύπρου Χρηματιστηριακής για τις αποδόσεις ομολόγων.


(*)Έχει απόλυτο δίκιο ο φίλος Φίλιππος που μας επισήμαινε στον χθεσινό Εκηβόλο ότι… η θέση μας είναι κατόπιν εορτής. Επειδή ο κάθε φίλος δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τον όποιο συντάκτη του euro2day σε κάθε μέσο όπου εργάζεται και παίρνει θέση, έχει δίκιο. Όμως, οι ενστάσεις μας έχουν εκφραστεί από τον Ιανουάριο από αρκετές άλλες "γωνιές" και σταθερά μέσα από τα χρηματιστηριακά μας σχόλια στο euro2day, εδώ και αρκετές εβδομάδες.

…Δεν ξέρω την "κλάση" σου, φίλε Φίλιππε, αλλά από τη 10ετία τη δικιά μας μου άρεσε και θυμάμαι -με μια μελαγχολία είναι αλήθεια- τους στίχους από το ασματάκι του αξέχαστου Νικόλα Άσιμου

Aφήνω πίσω τις αγορές και τα παζάρια
θέλω να τρέξω στις καλαμιές και τα λιβάδια
να ξαναγίνω καβαλάρης και ξαναέλα να με πάρεις, ουρανέ,
για δεν υπήρξα κατεργάρης και τη χρειάζομαι τη χάρη σου μωρέ
...
Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων ο τραγουδοποιός.

Καλή Ανάσταση να έχουμε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v