Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2010

Υπάρχει κανένας στο... ακουστικό για ΟΤΕ;

Για… Γόρδιο Δεσμό στην αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ κάνει λόγο η Μάρω Τσαντήλα, που σε εμπεριστατωμένη προσέγγισή της αναφέρεται σε όλα τα πιθανά σενάρια.

Η θέση της στήλης λίγο ως πολύ γνωστή (με τελευταία αναφορά την 1η/3… κλήση από D.T.) καθώς κατά την ταπεινή εκτίμησή μας στον ΟΤΕ συνεχίζεται ένας άνευ προηγουμένου εμπαιγμός της λοιπών μετόχων.

Με αποτίμηση που έχει καθηλωθεί στα 4,4 δισ. ευρώ ο ελληνικός οργανισμός παραμένει εγκλωβισμένος στους προωθούμενους σχεδιασμούς.

Και για να μην παρεξηγούμεθα, αναφερόμαστε στα έργα και στις ημέρες κυρίως των προηγούμενων κυβερνώντων, ειδικότερα των ημερών του Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και στην παρελκυστική τακτική, που (δυστυχώς, κατά την άποψή μας) συνεχίζουν οι νυν διοικούντες.

Αυτό γιατί σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει η καλή συνάδελφος τίθεται το πρόβλημα στη σωστή διάστασή του. Εστιάζουμε στην πραγματικότητα, αφού "βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρία με την προηγούμενη κυβέρνηση το Δημόσιο έχει το δικαίωμα έως το τέλος του 2011 να πουλήσει μέχρι και το 10% του μετοχικού του Οργανισμού με premium έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Η συμφωνία των μετόχων αναφέρει πως το τίμημα θα προκύψει από τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής όπως αυτή θα διαμορφωθεί είκοσι ημέρες πριν από την ενημέρωση της Deutsche Telekom συν 20% υπερτίμημα (premium), το οποίο μπορεί να μειωθεί στο 15% ανάλογα με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος".

Επιμένουμε (και εάν έχουμε λάθος το ξανασυζητάμε) πως στην περίπτωση του ΟΤΕ επιχειρείται μία από τις πλέον μεθοδευμένες διαδικασίες διαμόρφωσης τιμής, με προφανή επιδίωξη και εύλογο σκοπό. Εγχείρημα που γίνεται σε βάρος όχι απλώς των επενδυτικών συμφερόντων μιας ομάδας λιγότερο προνομιούχων μετόχων αλλά κυρίως σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, του φορολογουμένου και (όπως ισχυρίζονται αρκετοί γνώστες) με πιθανές συνέπειες για την ίδια την εθνική άμυνα.

Εάν όντως τα πράγματα έχουν έτσι, μας προκαλεί εύλογη απορία η εκκωφαντική σιωπή των αρμοδίων σε θέματα ενημέρωσης, πληροφόρησης ή εξέτασης του τι ουσιαστικά συμβαίνει εδώ και μήνες με τον πολύπαθο ΟΤΕ. Από την κεφαλή της κυβέρνησης, τους συναρμόδιους υπουργούς και, όσον αφορά στα χρηματιστηριακά, τους καθ' ύλην υπευθύνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v