Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2010

Κυβερνητική σπουδή για να αρθεί το πρόβλημα

Το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προγραμματίζονται η λήψη και η ανακοίνωση αποφάσεων για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει (εκτός απροόπτου) η διυπουργική επιτροπή για τον ορισμό των συμβούλων, οι οποίοι πρωτίστως θα επιληφθούν της σχετικής διαδικασίας στο Τ.Τ. και στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά επιθυμεί διακαώς την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως οι ροές χρήματος από τις διεθνείς αγορές είναι κλειστές, συντηρούνται δε μόνο αυτές μέσω της ΕΚΤ, με τις εγχώριες τράπεζες να παραμένουν φειδωλές ως προς τις χορηγήσεις και δανειοδοτήσεις.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρηματίες αλλά και παράγοντες της αγοράς μετέφεραν στο Μαξίμου την αγωνία τους για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Σε σημείο όπου ακόμη και υγιείς μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σταδιακά πρόβλημα αναχρηματοδότησης κυρίως λόγω του ακριβού κόστους χρήματος.

Πρόκειται για επιχειρηματίες υγιών επιχειρήσεων, ίσως της "ατμομηχανής" της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι υποστηρίζουν -και δικαιολογημένα- πως υπό αυτές τις "κεφαλαιακές συνθήκες" αργά ή γρήγορα θα έχουν και οι ίδιοι προβλήματα.

Κατ' αρχάς, υπάρχει το θέμα της ανταγωνιστικότητας, καθώς οι όροι δανεισμού και αναχρηματοδότησης γίνονται με σχεδόν 5% - 6% ακριβότερα επιτόκια απ' ό,τι για μία ανταγωνιστική τους ευρωπαϊκή επιχείρηση στην ευρωζώνη.

Γι’ αυτό οι ίδιες πηγές σημειώνουν εδώ και καιρό πως το πρόβλημα είναι απολύτως γνωστό στον πρωθυπουργό, στο περιβάλλον του και, βεβαίως, και στον αρμόδιο υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v