Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2010

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις εξελίξεις σε τράπεζες

Μόνο τυχαία δεν θεωρούν στην αγορά τη νέα προτροπή (πίεση) του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πως… είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα χρειάζεται λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς απευθύνεται σαφής προειδοποίηση για… λήψη μέτρων επειγόντως.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις δρομολογούνται ήδη στην Πειραιώς, στο Τ.Τ. και στην ΑΤΕ, όπου η κρατική συμμετοχή είναι καταλυτική στα δύο από τα τρία ιδρύματα. Για την Πειραιώς ήταν θέμα χρόνου να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες.

Όμως, η νέα προτροπή (πίεση) του υπουργού Οικονομικών έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση του προέδρου και αντιπροέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μπορεί κάποιος να μιλήσει για… υπόγειο πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών; Ασφαλώς όχι. Διακρίνεται όμως, όσο περνά ο καιρός όλο και πιο έντονα, η αγωνία στις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν από την πραγματική οικονομία, από επιχειρηματίες και από φιλικά τους πρόσωπα είναι ξεκάθαρα.

Πρέπει να βρεθεί… χθες τρόπος να χρηματοδοτηθεί και πάλι η αγορά και να συντηρηθούν έστω οι υγιείς επιχειρήσεις.

Στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου δίνεται η πρώτη απάντηση-μήνυμα της κυβέρνησης, ότι έχουμε την αίσθηση προσωπικά του Γ. Παπανδρέου για το πώς πρέπει να κινηθούν πλέον και οι ιδιώτες, οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων.

Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον -μετά τις τελευταίες εξελίξεις- είναι ο… νέος ρόλος της Εθνικής, από τη στιγμή που δεν… προχώρησε η συμφωνία με την Πειραιώς και η διοίκηση του ομίλου διαψεύδει συνεχώς αναφορές για στρατηγικές κινήσεις.

Ξέρουν βέβαια στη διοίκηση της Εθνικής πως η αγορά γνωρίζει τι πράγματι έχει συμβεί τις τελευταίες 2 - 3 εβδομάδες, πως ο όμιλος έφθασε στο… παρά ένα των ανακοινώσεων. Ανακοινώσεις που κατά την πληροφόρησή μας περιελάμβαναν και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προτάσεις για παραχώρηση μεριδίου της Finansbank.

Άλλωστε, όταν το σχέδιο που επεξεργάζονται κεντρικά είναι γνωστό σε 2 - 3 γνωστά νομικά γραφεία, σε συγκεκριμένους παράγοντες της αγοράς αλλά και σε ανθρώπους οίκων του Λονδίνου, θα ήταν παράλογο να μείνει μυστικό για πολύ.

Η ουσία είναι πως το παιχνίδι αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, μετά την ενεργοποίηση της κυβέρνησης, τις ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο (μέσω των ΑΤΕ - Τ.Τ.) και την εύλογη αναμονή σχετικά με το πώς θα απαντήσουν η Eurobank και η Alpha Bank και τον νέο ρόλο της Εθνικής.

Επιτέλους, η κυβερνητική πλευρά προχωρά αποφασιστικά σε ενέργειες, που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τους πρώτους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v