Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 29 2010

Η ΤτΕ επιβεβαιώνει το… στράγγισμα ρευστότητας

Οι άνθρωποι της αγοράς το γνωρίζουν από πρώτο χέρι εδώ και καιρό. Το ίδιο και οι χιλιάδες επαγγελματίες, που με βάση και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΤτΕ κάνουν λόγο για στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς. Και βεβαίως, του μη ουσιαστικού, παραγωγικού-χρηματοδοτικού ρόλου της πλειονότητας του τραπεζικού συστήματος.
Σε ιστορικό χαμηλό, στο 2,5%, υποχώρησε τον Ιούνιο ο ρυθμός αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας. Η επιβράδυνση ραγδαία, καθώς τον Μάιο κυμαινόταν στο 2,8% και στο τέλος του 2009, τον Δεκέμβριο, στο 4,2%.

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχουν... στραγγίξει από την αγορά σε ένα 6μηνο, όπου το εμπόριο υφίσταται σταθερά τις συνέπειες της κρίσης και η βιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η θέση του euro2day, και της στήλης, γνωστή εδώ και καιρό και συνεχείς οι επισημάνσεις μας για την έλλειψη ρευστότητας από την αγορά, τις συνθήκες ασφυξίας που κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες για εκατοντάδες επιχειρήσεις, καθώς οι γραμμές χρηματοδότησης έμεναν... κλειστές, η αναχρηματοδότηση με το... σταγονόμετρο και αυτή με δυσθεώρητα (διψήφια) επιτόκια.

Το ενθαρρυντικό είναι πως έστω και με καθυστέρηση μηνών, και αφού είχαν προηγηθεί αρκετές πιέσεις ισχυρών, παραδοσιακών επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση για την ασφυκτική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στα αυτονόητα.

Γι' αυτό θα επιμείνουμε πως οι λύσεις που έχουν δρομολογηθεί θα πρέπει να είναι ρηξικέλευθες, οι... το ταχύτερον δυνατές και προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναθέρμανσης της αγοράς, της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Γιατί ειδάλλως, από τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα αρχίσουν να ξεμένουν από ρευστό ή ανταγωνιστική αναχρηματοδότηση ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v