Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2010

Παρά... πρίζα στη ΔΕΗ

"ΥΠΕΚΑ - τρόικα: Αναζητούνται λύσεις χωρίς το ενδεχόμενο πώλησης  μονάδων της ΔΕΗ" τιτλοφορείται το θέμα της Πένυς Κούτρα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας.

Είναι προφανές πως περνάμε στον δεύτερο γύρο μιας διελκυστίνδας μεταξύ ισχυρότατων επλεκομένων, συμφερόντων και ποικιλώνυμων συμβιβασμών μέχρι την εύρεση της τελικής λύσης. Είναι πολλά τα... δισ. ευρώ που διακυβεύονται στον συγκεκριμένο κλάδο, ίσως και περισσότερα απ' όσα στον τραπεζικό - σύμφωνα με επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται άμεσα για τις εξελίξεις.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση αρχίζει το παζάρεμα με την τρόικα, για να αποφύγει τον… εφιάλτη πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επιχειρώντας παράλληλα να κατευνάσει τις πολιτικές αντιδράσεις και το πανίσχυρο συνδικαλιστικό (κυρίως ΠΑΣΟΚογενές) κατεστημένο του ομίλου.

Τελεσίγραφο έχει δοθεί για αποφάσεις -συγκεκριμένες- μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς (προφανώς το όλο θέμα δεν το χειρίζεται αποκλειστικά η συμπαθής αρμόδια υπουργός...) είναι στην... πρίζα.

Η κυβέρνηση μπορεί κατ' αρχάς να δηλώνει (προς το κοινό, τους ψηφοφόρους, το βαθύ ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, προς τους καταναλωτές) πως δ ε ν συναινεί στις προτροπές της τρόικας. Οι ξένοι, ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, και οι λοιπές δυνάμεις συνεχίζουν να μ η  διατυπώνουν εγγράφως τα αιτήματά τους, καθώς ούτε χθες προέκυψε "προσάρτημα σύμβασης" - attachment (όπως σημειωνόταν στη χθεσινή αναφορά μας), όμως επιμένουν στην εισήγησή τους για εκχώρηση του 40%.

Η κυβερνητική πλευρά (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σε συνεννόηση κ α ι με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες) προκρίνει τέσσερις λύσεις, ευελπιστώντας πως θα βρεθεί η χρυσή τομή στη 2η ή στην 3η, αν και το καλύτερο γι' αυτήν θα ήταν η πρόκριση της 4ης.
 
Πρακτικά, πέραν της προτροπής της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, στο τραπέζι έχουν τεθεί (ή θα τεθούν) το ενδεχόμενο πώλησης δικτύων σε ιδιώτες, η προοπτική πώλησης ρεύματος σε ιδιώτες στο κόστος και οι κοινές επενδύσεις ΔΕΗ - ιδιωτών για νέες μονάδες.

Παράγοντες, αν και δ ε ν συσχετίζουν τις εξελίξεις στη ΔΕΗ με την επιλογή-πρόσληψη του Tomaso Padoa Schioppa από την κυβέρνηση, θεωρούν αλληλένδετες όλες τις ενέργειες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v