Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 3 2010

Περί ΔΕΗ - μνημονίου ο λόγος

Πολύς αχός σηκώνεται τελευταία με αφορμή τη φερόμενη υποχρέωση συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς στην προσταγή της τρόικας για "πώληση μονάδων της ΔΕΗ".

Δεν λέμε, εύλογο το θερμό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η σπουδή αρκετών ξένων και οι βλέψεις κυβερνητικών παραγόντων καθώς ο κλάδος φαίνεται να αποτελεί… πεδίον δόξης (και όχι μόνο) λαμπρόν.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα…, περί άνωθεν υπόδειξης, δεν έχουμε εντοπίσει προσάρτημα σύμβασης (attachment για τους… ελληνομαθείς) που να εξειδικεύει (*) τις αλλαγές και να αναφέρεται ρητά στην υποχρέωση πώλησης μονάδων τς ΔΕΗ.

Όμως, κοινοτικοί παράγοντες επανήλθαν πρόσφατα στο σχετικό ζήτημα, σημειώνοντας πως "…έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της Επιχείρησης…", συνδέοντάς το μάλιστα με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της Ε.Ε. προς την Ελλάδα.

Βέβαια, η δήλωση δεν έγινε τυχαία  τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία (στις 29/7), όπου η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να κλείσει την εκκρεμότητα του ΟΤΕ (χωρίς περαιτέρω εμπόδια και προς όφελος του Γερμανού μεγαλομετόχου) και να κατανείμει "ενεργειακά φιλέτα" στο… σύστημα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται πως η ελληνική πλευρά θα έχει κάποια διαπραγματευτικά χαρτιά (επιχειρηματικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα) στα χέρια της και θα ανταποκριθεί στα κελεύσματα των δανειστών περνώντας και σε αυτό το μέτωπο τη… σκληρή γραμμή Παπακωνσταντίνου(**).

(*) Αναφερόμαστε μόνο σε όσα ρητά και κατηγορηματικά έχουμε διαβάσει με τα… ματάκια μας. Εάν πράγματι υπάρχει εξειδικευμένα κάτι διαφορετικό, η στήλη εδώ είναι ανοιχτή και έτοιμη να διορθώσει την αβλεψία ή την επαγγελματική ανεπάρκειά της.

(**) Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στη νέα διάσταση άποψης μέρους του ΠΑΣΟΚ, όπως διατυπώθηκε από τον Χρ. Παπουτσή (στις 28/7) από το βήμα της Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να κάνει λόγο για… διοχετευόμενες διαρροές.

Το πιθανότερο είναι, πως μεσούντος του Αυγούστου, ακόμη ένα ενδιαφέρον μέτωπο έχει ήδη ανοίξει.

Επί του πιεστηρίου: Το ακανθώδες ζήτημα εκτιμάται πως θα λυθεί… άνωθεν με προσάρτημα σύμβασης που προωθείται από την τρόικα. Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) με κύριο θέμα, όπως πληροφορούμεθα, τη συγκεκριμενοποίηση της απαίτησης των ΔΝΤ - Ε.Ε.

ΣΗΜ.: Καλοδεχούμενη κάθε θέση και άποψη (πόσο μάλλον οι αντιθετικές) σε αυτήν τη στήλη. Απέχει όμως αρκετά η παρερμηνεία που γίνεται από τον φίλο marketman, ο οποίος γράφει (2 Αυγούστου 2010, 11:45 ) για τον ΣΜΕΧΑ -  "Αυτό μας έλειπε! - Ο Μωραϊτάκης σύμβουλος κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις... ΧΑΧΑΧΑΧΑ!".

Ξεκάθαρη η άποψή μας τόσο για το μερίδιο συμμετοχής του ελληνικού παράγοντα όσο και για τη συνεκτίμηση σε κάποια θέματα και του ΣΜΕΧΑ. Τώρα για τα περί… συμβούλου κυβέρνησης του Μωραϊτάκη, που ως πρόεδρος εκπροσωπεί μερικές δεκάδες μη τραπεζικούς ιδιώτες χρηματιστές, δεν με αφορά η προσωποποίηση ενός θεσμικού οργάνου.

Είτε συμφωνώ είτε όχι με τις επιλογές του, είτε συμπαθώ είτε όχι τον πρόεδρό του, νομίζω πως έτσι μας διαφεύγει η… ταμπακιέρα. Που δεν είναι άλλη από την ακολουθούμενη Αλογοσκούφεια πολιτική αποκλεισμού του ελληνικού παράγοντα και από τον νυν υπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v