Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2010

Γραμμή Αλογοσκούφη ακολουθεί ο Παπακωνσταντίνου

Καλά και… άγια όλα και όσα γίνονται (στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο…) στις τράπεζες είναι μονόδρομος ώστε να διαμορφωθεί ένας κλάδος πιο λειτουργικός και χρήσιμος για τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Ξεκάθαρη εδώ και καιρό η θέση της στήλης, που από τις 15/7 αναφέρεται στην… κυβέρνηση που επισπεύδει τις εξελίξεις στον κλάδο.

Για ακόμη ένα Σαββατοκύριακο η ειδησεογραφία ήταν μεστή δημοσιευμάτων, αναφορών με σενάρια και υποθέσεις εργασίας για κάθε προτίμηση. Κατά την εκτίμησή μας, την… πινελιά την πρόσθεσε ο φίλτατος Γιώργος Δημητρομανωλάκης (από το "Πρώτο Θέμα'), χωρίς να υστερούν (σε χρησιμότητα… μόχλευσης) και άλλες αναφορές.

Όμως, ένα θέμα που δεν αναλύεται διεξοδικά -πάντα κατά την εκτίμησή μας- και δυστυχώς δείχνει τη γενικότερη φιλοσοφία αυτού του οικονομικού επιτελείου και της ίδιας της κυβέρνησης αφορά στον αποκλεισμό -για ακόμα μία φορά- του ελληνικού παράγοντα.

Ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του, ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται πως αποκλείει από τις εργασίες συμβούλων εγχώριους παίκτες και ειδικότερα επαϊόντων επαγγελματιών από τον κλάδο των χρηματιστών.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική των προηγούμενων (…και την Αλογοσκούφεια λογική παράδοσης όλης της πίτας στους ξένους), ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν συμπεριλαμβάνει στο παιχνίδι (ειδικά όσον αφορά στην ΑΤΕ) έγκυρους ιδιώτες χρηματιστές ή εκπροσώπους του ΣΜΕΧΑ. Συνυπογράφουμε την πάγια θέση του ΣΜΕΧΑ, όπως είχε κατατεθεί και πρόσφατα ("Βήμα" της 28ης/7 από τη στήλη… στα πράγματα του Γερ. Ζώτου) "…με τα μέλη του ΣΜΕΧΑ σε καμία περίπτωση να μην είναι υποδεέστερα των ξένων οίκων. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, ισάξιας και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερης ποιοτικά των αλλοδαπών, ενώ πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους ξένους".

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ανατρέχει παλαιότερα (για να μην ξεχνιόμαστε…), υπενθυμίζοντας πως "…στο παρελθόν κάποιοι κατάφεραν να αποκλείσουν τις ελληνικές ΑΧΕ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την πώληση μετοχών σε ξένους πελάτες".

Οι Έλληνες χρηματιστές μεταξύ πολλών άλλων μπορούν να διασφαλίσουν την επιστημονική αποτίμηση εταιριών, θυγατρικών, παγίων στοιχείων, ασώματων στοιχείων ή μέρος του ενεργητικού που τίθεται προς πώληση ή αξιολόγηση βάσει πολλαπλών μεθόδων.

Αλήθεια, πιστεύει κανείς (πλην των γνωστών… εξαιρέσεων) πως δεν υπάρχουν Έλληνες χρηματιστές, Έλληνες παράγοντες να αναλάβουν ένα μικρό μέρος της όλης πίτας που ανοίγει στον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο. Θα μπορούσε άραγε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποκλείει για ακόμα μία φορά τους εγχώριους παίκτες(*), να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό μελών του συνδέσμου ή του ίδιου του ΣΜΕΧΑ θεσμικά;

(*) Άλλωστε, απ' ό,τι μαθαίνουμε, οι αμοιβές συμβούλων - αναδόχων είναι πολύ χαμηλότερες (σε σχέση με προηγούμενες γαλαντομίες του πρώην τσάρου Γ. Αλογοσκούφη…), σε σημείο που τουλάχιστον ένας εκ των ξένων προτεινόμενων να συμμετάσχει στο σχήμα (για λογαριασμό του Δημοσίου) φέρεται να το σκέφτεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v