Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2010

Μονόδρομος η δημιουργία οικονομιών κλίμακος

Απογοητευτική από κάθε άποψη αλλά αναμενόμενη λίγο ως πολύ η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών.

Όμως, τα μεγέθη θα πρέπει να ειδωθούν αυτήν τη φορά από περισσότερες πλευρές απ΄ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Εύλογα τα όσα ανέφερε χθες ο Dr Money στη… μοναδική ελπίδα της… Σοφοκλέους, πως δηλαδή «…δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και κατ’ επέκταση του α΄ εξαμήνου, των οποίων την παρουσίαση ολοκληρώνουν σήμερα οι εισηγμένες εταιρίες, έχουν κάτι ξεχωριστό. Η πλειοψηφία των εισηγμένων δεν έχει κανένα απολύτως κίνητρο να εμφανίσει αυξημένη κερδοφορία και πιθανόν δεν θα το έκανε ακόμη κι αν είχε αυτήν τη δυνατότητα για φορολογικούς λόγους».

Ενδεικτική, θα λέγαμε εμείς, και η περίπτωση της Motor Oil όσον αφορά στη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει. Όπως επίσης οι αυτονόητες επισημάνσεις του ΣΕΒ για το… έλλειμμα αναπτυξιακής προοπτικής και κινήτρων για επενδύσεις.

Προσωπικά ασπαζόμαστε την εκτίμηση όσων θεωρούν πιθανότατη την προοπτική «διπλής ύφεσης», εκείνων των αναλυτών που προβλέπουν διόρθωση ενδεχομένως χαμηλότερα των μέχρι τώρα ελάχιστων τιμών 10-11ετίας.

Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τις κινήσεις συγκέντρωσης, αναδιάταξης δυνάμεων, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα που προμηνύονται.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες έχουν ήδη δρομολογηθεί και γρήγορα ή γρηγορότερα θα προκύψουν νέα μεγαλύτερα σχήματα που θα πρέπει να έχουν περισσότερη ρευστότητα και καλύτερους δείκτες επάρκειας, επισφαλειών.

Το αν αυτό θα επιτευχθεί με την καίρια συνδρομή των υφιστάμενων μετόχων ή τρίτων -πιθανότατα και ξένων- εξαρτάται από τη διάθεση των εμπλεκομένων. Ούτως ή άλλως η άποψή μας -προσωπική και μόνον- έχει καταγραφεί πλειστάκις.

Στην ακτοπλοΐα επίσης χρειάζονται άμεσες ενέργειες αναδιάταξης. Η ειλημμένη απόφαση για συγχώνευση -με απορρόφηση- της Hellenic Sea Ways από την εισηγμένη ΑΝΕΚ θεωρούμε πως εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Ενδιαφέρον το παρασκήνιο και σε κλάδους με σημαντική πίεση, όπως είναι οι κατασκευές, τα τρόφιμα - είδη διατροφής και το εμπόριο.

Ο όμιλος MIG παρουσίασε τα αποτελέσματά του και λόγω του ευρύτατου χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων σε πολλούς τομείς και κλάδους φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων. Σε σχετικά θέματα της Αλεξάνδρας Γκίτση γίνεται αναφορά στη μεγάλη συμφωνία ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ αλλά και στο ενδεχόμενο συνεργασίας Chipita - Elbisco.

Εκτίμησή μας πως οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν καταλυτικά και στους κλάδους λιανικής (σούπερ μάρκετ), αλλαντοβιομηχανιών και σοκολατοποιίας.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως παρασκηνιακά συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ μεγαλομετόχων, επιχειρηματιών και άλλων κλάδων με πιο ενδεικτικό τον κατασκευαστικό. Θεωρούμε βέβαιο πως γίνονται και σε πολλούς άλλους τομείς.

Καλώς ή κακώς, η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων (σε ιστορικά επίπεδα οι ζημίες), κυρίως όμως τα… επερχόμενα δεν αφήνουν την πολυτέλεια για εφησυχασμό, πολλώ δε μάλλον για μοναχικές, αυτόνομες πορείες.

Ο κύβος έχει… ριφθεί και η ελληνική οικονομία, οι εταιρίες, οι επιχειρηματίες και οι μεγαλομέτοχοι (ακολουθώντας τη διεθνή τάση) προχωρούν στη ριζικότερη αναδιάρθρωση που θα έχει επιχειρηθεί από τον Δεύτερο Μεγάλο Πόλεμο μέχρι σήμερα. 

Αυτήν την ώρα θα έπρεπε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι αρμόδιοι πολιτικοί υπεύθυνοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα αυτής της ιστορικής περιόδου και να σταθούν στο ύψος τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v