Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 22 2010

ΕΤΕ: Από τη Citigroup στην... Deutsche Bank

Όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα της Deutsche Bank σε δουλειές του ελληνικού δημοσίου. Είτε άμεσα είτε έμμεσα, ο γερμανικός κολοσσός και αναφέρεται και δραστηριοποιείται πυκνότερα στη χώρα μας.

Κατά την εκτίμηση επιχειρηματικών παραγόντων, αυτή η ενεργότερη παρουσία είναι ενδεικτική (και) από την περίπτωση της Εθνικής.

Σημειώνουν δε πως η Deutsche Bank είναι ένας από τους τέσσερις ξένους εγγυητές της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής. Οι άλλοι τρεις είναι η Goldman Sachs, η Credit Suisse και η Morgan Stanley.

Ο γερμανικός όμιλος -πάντα κατά την εκτίμησή τους- θα είναι ίσως ο κυριότερος ξένος που θα καλύψει την πώληση του 20% της Finansbank - θυγατρικής του ελληνικού ομίλου.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της D.B. απηύθυνε προσωπικά πρόσκληση στη διοίκηση της Εθνικής να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου που έχουν προγραμματίσει οι Γερμανοί.

National-Deutsche Bank Koalition, που θα έλεγαν και οι γερμανομαθείς της πλατείας Κοτζιά.

Η περίπτωση της Εθνικής έχει τη σημασία της, καθώς ο όμιλος είναι ευρύτερο σημείο αναφοράς. Δεδομένης μάλιστα της πρότερης ενεργότερης συμμετοχής της Citigroup (και των όποιων σχέσεων υπήρχαν σε επενδυτικό, διοικητικό ή άλλο επίπεδο), εικάζεται πως μπορεί να αποτελεί σηματωρό. Μιας γενικότερης μετατόπισης του… άξονα από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία.

Βέβαια, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Deutsche Telekom (δες σχετικό θέμα… κωλοτούμπα και στον ΟΤΕ), η αντιπαράθεση των δύο πλευρών (τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό έδαφος) θα έχει πολλές πτυχές και πολλούς γύρους.

ΣΗΜ.: Μία άλλη υπόθεση με την οποία η D.B. σχετίζεται έμμεσα είναι το δίδυμο Deutsche Telekom - OTE, όμως δεν είναι της παρούσης. Οι εξελίξεις ειδικά σε αυτό το μέτωπο τρέχουν και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v