Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 21 2010

Το Casus Belli για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ

Η συνάντηση του διοικητή των Ελληνικών Πετρελαίων, Τάσου Γιαννίτση, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις, καθώς οι ανακοινώσεις ήταν λακωνικότατες, έδωσε όμως τροφή σε αρκετούς να υποθέσουν περισσότερα.

Πρώτα απ' όλα, να διευκρινιστεί πως η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει η εταιρία να ενημερώνει τον βασικό μέτοχο. Όμως, το γεγονός πως αυτή η συνάντηση γίνεται σε αυτήν τη συγκυρία, όπου ο αρμόδιος υπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, ήταν λίγο έως πολύ λογικό να θρέψει σενάρια.

Οι θέσεις των ΕΛΠΕ γνωστές, όπως και το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχουν. Από την άλλη, είναι επίσης γνωστές οι πάγιες θέσεις και των άλλων διεκδικητών του φιλέτου ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, όπως η σχέση ΔΕΠΑ - ΕΠΑ Αττικής, που θεωρείται κλειδί για οποιαδήποτε στρατηγική συνεργασία. Ο φορέας ελέγχει το 51% της ΕΠΑ Αττικής και η Πέννυ Κούτρα αναφέρεται στις επτά μη δεσμευτικές προσφορές ισάριθμων ενδιαφερομένων.

Η ουσία είναι πως όλοι "τρέχουν" για το μαγαζί… γωνία (σχετικό θέμα της 27ης/9) και με κοινό μυστικό πως η πλευρά Βαρδινογιάννη θεωρεί αφορμή πολέμου οποιαδήποτε σκέψη για απευθείας ανάθεση - εκχώρηση επιπλέον ποσοστού των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ στην πλευρά Σπ. Λάτση. Και αυτό συμβαίνει ενόσω βρίσκονται σε καίριο σημείο και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, και όχι μόνο.

ΣΗΜ.: Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μη αλλαγή των συμβούλων αποκρατικοποίησης (Deutsche Bank, Rothschild, UBS και Alpha Bank από την ελληνική πλευρά). Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, στο υπουργεί εξετάζουν τη διάθεση έως του 30%, ενώ η Deutsche Bank έχει ουσιαστικό ρόλο στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΕΠΑ Αττικής. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, με την πρώτη να χρειάζεται οπωσδήποτε τον διαχειριστή για να έχει μεγαλύτερη αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v