Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2010

Περί οικονομικών εγγυήσεων…

Ευελιξία και προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς δείχνει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευρωστία των μελών (ΑΕΠΕΥ, ΑΕΔΑΚ και ΕΠΕΥ), για τη διασφάλιση των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Το συνολικό κεφάλαιο εγγύησης μειώνεται στα 105 από τα 165 εκατ. ευρώ και αυτό ευνοεί τα μέλη (το ήμισυ αφορά σε μετρητά και το υπόλοιπο σε εγγυητικές), στο πλαίσιο πάντα της υπουργικής απόφασης για ενίσχυση της ρευστότητας.

Ζητούμενο και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο είναι η εξασφάλιση της αγοράς.

Η διοίκηση του ΣΚ βρίσκεται σε επαφή με τα μέλη, ώστε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για το προτεινόμενο ύψος κεφαλαίων (με βάση τη συμμετοχή των εταιριών) για τη χρήση του 2011.

Εκτίμηση είναι πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν οριστεί οι ποσοστώσεις (συμμετοχής), με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της μερίδας ασφάλισης επενδυτή (από 30 σε 50 χιλιάδες ευρώ).

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο τροποποίησης της ισχύουσας υπουργικής απόφασης, όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει τον τελευταίο λόγο για όσα θα εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό όταν έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο.

Ρόλος του Συνεγγυητικού ήταν και είναι η διασφάλιση της οικονομικής επάρκειας των μελών-εταιριών, κυρίως όμως η προστασία των επενδυτών (από υποθέσεις τύπου… Αστραία, Genesis και τόσες άλλες…).

Υποχρέωσή του όμως είναι και η διασφάλιση των κεφαλαίων των μελών, πόσο μάλλον όταν αυτά επενδύονται σε διάφορα προϊόντα. Ενδεικτική η περίπτωση προηγούμενης διοίκησης του Κεφαλαίου, που επενδύοντας σε θεωρούμενα ασφαλή ομόλογα (του Δημοσίου ή τραπεζών) απέφερε υποαξίες μερικών εκατομμυρίων ευρώ.

Στοιχεία χρήσιμα για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΚ αναφέρονται στην πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα του www.syneggiitiko.gr  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v