Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2010

FTSE 20-DAX: Απόκλιση… καθρέφτης

Ευαίσθητοι "αισθητήρες" τα χρηματιστήρια, είθισται να προεξοφλούν (…κατά κανόνα) όσα διαδραματίζονται υπόγεια στην πραγματική οικονομία, στις αγορές κεφαλαίου και στις διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις και ισορροπίες.

Εκτίμηση πολλών φίλων, ειδικών και ανθρώπων της αγοράς, η οποία επιβεβαιώνεται εκ του αποτελέσματος. Συχνά, σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά συχνότερα (και αυτό είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μας) σε μεσομακροπρόθεσμο.

Και από αυτήν την άποψη, ένα και μόνο διάγραμμα "δείχνει" περισσότερα από… χίλιες αναλύσεις. Το σταθμισμένο διάγραμμα (*) των δεικτών DAX και FTSE 20 (που με τη συνδρομή φίλων έχουμε ανεβάσει πολλές φορές στη στήλη) είναι ξεκάθαρο.

Η απόκλιση των δύο δεικτών - χρηματιστηρίων ξεκίνησε όταν οι insiders άρχισαν να πωλούν θέσεις τους, και δη τραπεζικές. Η απόκλιση παραπέμπει σε γνώση των επερχομένων, σε έγκαιρη ενημέρωση και σε εμπεριστατωμένη πληροφόρησή τους. Οι ξένοι, και μάλιστα συγκεκριμένα "σπίτια", οι οποίοι πρωτοξεκίνησαν τις ρευστοποιήσεις, γνώριζαν (…ή υπέθεταν, ή ποντάριζαν) όσα έχουν συμβεί από το φθινόπωρο του 2009 (…και κυρίως μετά τις εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης). Αυτό είναι ξεκάθαρο και το διάγραμμα… διαυγέστατο.

Το πότε θα αρχίσει η σύγκλιση των δεικτών αρχίζει να αχνοδιακρίνεται, αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος και αρκετά να γίνουν, κυρίως στις τράπεζες. Όμως, ο "πυθμένας" του FTSE 20 είναι ορατός - και για τους σορτάκηδες σε επίπεδα χαμηλότερα, που κατά πάσα πιθανότητα θα τους αποφέρουν και άλλες υπεραξίες.

Διακρίνεται όμως η τελική φάση της απόκλισης (του FTSE 20 έναντι του DAX), η οποία θα αποφέρει, έπειτα από μία οδυνηρή τελική φάση, θεαματική ανοδική αντίδραση.

Το σχεδόν βέβαιο είναι πως η αντίδραση θα έρθει από τις τράπεζες και μόνο από αυτές, και θα είναι από τις ισχυρότερες των τελευταίων χρόνων. Μέχρι τότε, όμως, μετράμε πιέσεις, ρευστοποιήσεις και όλο και χαμηλότερες τιμές.

(*) Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους φίλους και μη στηρίζουν και βοηθούν με υλικό. Ονομαστικά, όμως, και στις ομάδες ανάλυσης των eZMarket και στον φίλο Στέφανο (deiktes.com).


ΣΗΜ.:
Ποια πληροφόρηση είχε ο καθηγητής (του LSE) Βασίλειος Μαρκεζίνης, όταν σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη (προ 3 - 4 ημερών) έπαιρνε το ρίσκο να προβλέψει πως σε τρεις μήνες θα έχει διαφανεί το πλαίσιο βάσει του οποίου θα δρομολογηθεί η συναξιοποίηση και συνεκμετάλλευση των (όποιων) πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου; Ανατρέχοντας στο "Έθνος" (www.ethnos.gr) της 10ης/11, πληροφορούμεθα: "…Στον πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιουλ απονεμήθηκε το ανώτατο βραβείο του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Chatham House. Ο κ. Γκιουλ τιμήθηκε για τη συμβολή του στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, ενώ το βραβείο τού επιδόθηκε προσωπικά από τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Η είδηση έχει και... ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στο 'κλειστό' γεύμα που προηγήθηκε της τελετής ήταν παρών ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και στοχαστής σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης". Ο καλά ενημερωμένος και γνώστης αυτών των θεμάτων φίλος Νίκος Μελέτης έχει αναφερθεί έκτοτε αρκετές φορές σε όσα δρομολογούνται. Κοντός… ψαλμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v