Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Το μεγάλο δίλημμα της Αθήνας

Από το κατηγορηματικό "δεν έχουμε πετρέλαιο" περάσαμε στην εκτίμηση πως "τα κοιτάσματα καλύπτουν το 1/3 των αναγκών". Τα γεωπολιτικά και όχι μόνο συμφέροντα, οι αγκυλώσεις και τα διλήμματα.

Πετρέλαιο: Το μεγάλο δίλημμα της Αθήνας
Με επιφύλαξη υποδέχτηκαν οι επιχειρηματικοί κύκλοι την εισηγητική έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Τρίτη.

Στο σχετικό θέμα του euro2day μπορούμε να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση τουλάχιστον για την επίσημη θέση της αρμόδιας υπουργού και της κυβέρνησης.

Κορυφαίος επιχειρηματίας του κλάδου διερωτάτο τι άλλαξε από πέρυσι τον Δεκέμβριο, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε πως "…δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο" (σχετικό video της ΝΕΤ από τη σύνοδο κορυφής πέρυσι -11/12- στις Βρυξέλλες), μέχρι σήμερα, όπου το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει ότι "…η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό", διακινδυνεύοντας μάλιστα την εκτίμηση πως "…τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια".

Πρακτικά, το ΥΠΕΚΑ μέσα σε έναν χρόνο αναθεωρεί άρδην τις επιφυλακτικές εκτιμήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα πως τα κοιτάσματα μπορούν να αποδώσουν περί τα 40 εκατ. βαρέλια ετησίως.

Πάντως, μέχρι πρόσφατα το ίδιο το υπουργείο αμφισβητούσε έμμεσα την πληρότητα σχετικών μελετών που έχουν συνταχθεί από τα αρμόδια τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών και Θεσσαλονίκης. Όπως άλλωστε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο έγκυρο Κέντρο Γεωολογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS), σύμφωνα με τελευταία μελέτη του οποίου "…σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου αλλά και δυτικά της νήσου προς την Κρήτη".

Πρόσφατα, σε ειδικό συνέδριο, που διεξήχθη στην Αθήνα, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος (τέως διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων), παραθέτοντας επιστημονικά στοιχεία από τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, εκτίμησε πως "γίνεται λόγος για πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρισ. κυβικών ποδιών και 8 δισ. βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου".

Πρόκειται όμως για μία ευρύτερη ζώνη, η οποία εκτείνεται έως τα νότια της Κρήτης (εμπεριστατωμένες αναλύσεις έχουν παρουσιαστεί κυρίως από τον ιστότοπο infognomonpolitics - ενότητα Αιγαίο - Ενέργεια, Αγωγοί).

Ως γνωστόν, για την ευρύτερη περιοχή της Γαύδου η Τουρκία επανειλημμένα έχει εγείρει παράλογες όσο και αβάσιμες αξιώσεις, αμφισβητώντας τα αδιαμφισβήτητα ελληνικά συμφέροντα.

Πρόθεση των αρμόδιων φορέων είναι η συζήτηση για έρευνες και οι όποιες παραχωρήσεις να αφορούν σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας (από την Ηλεία μέχρι τα Ιωάννινα) και ενδεχομένως σε ζώνες του Ιονίου.

Η προσέγγισή μας έχει ανέβει από το euro2day με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Δένει Κάβο στο Αιγαίο η Τουρκία" (στις 24/9).

Όμως, το χρονοδιάγραμμα που θέτει το υπουργείο Ενέργειας από τις ίδιες πηγές θεωρείται χρονοβόρο, καθώς, εάν η δημόσια διαβούλευση ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 - 1,5 συν 2 χρόνια. Κι αυτό γιατί σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου". Στη συνέχεια, απαιτείται -βάσει της διεθνούς πρακτικής- περίοδος γύρω στα ένα - δύο χρόνια μέχρι να συμφωνήσει για ερευνητικά δικαιώματα μία εταιρία σε χωροθετημένο "οικόπεδο".

Επί της ουσίας, εάν δεν εγερθούν και πάλι εμπόδια, έρευνες θα μπορούν να γίνονται από το 2013 - 2014. Όμως, η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες της Turkiye Petrolleri, βρίσκεται ήδη 3 - 4… βήματα μπροστά, γεγονός που δίνει πρακτικά τη δυνατότητα ερευνών ακόμη και στο Αιγαίο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012. Επίσης, 1 - 2 βήματα μπροστά βρίσκονται και οι Αλβανοί γείτονες, από τη στιγμή όπου η Petromanas έχει ολοκληρώσει τα απαραίτητα προκαταρκτικά στάδια. Σχετικό θέμα κάνει λόγο για… Τουρκική Ενθάρρυνση στην Αλβανική Αδιαλλαξία (enet.gr στις 4/12).

Το ενδιαφέρον είναι πως η κίνηση της ελληνικής πλευράς γίνεται λίγο μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στη Λευκωσία και στο Τελ Αβίβ για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, που προκαλεί τη λυσσώδη αντίδραση της Άγκυρας (σχετικό θέμα του Μιχ. Ιγνατίου από το www.imerisia.gr  στις 21/12 και αναπαραγωγή από το infognomonpolitics, με τον εύγλωττο τίτλο "Η Λευκωσία τόλμησε σε ένα ζήτημα όπου η Αθήνα δείλιασε").

Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να ειδωθούν συνολικότερα για την ευρύτερη περιοχή. Από αυτήν την άποψη, θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα νεότερα από το… κουρδικό μέτωπο. Ενδεικτικά όσα αναφέρονται (στις 20/12, πάλι από τον Ινφογνώμονα) για… "το Συνέδριο Δημοκρατικής Αυτονομίας της Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi, DTK), που συνήλθε σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ, προετοίμασε και ενέκρινε το 'Προσχέδιο του Μοντέλου Δημοκρατικής Αυτονομίας του Κουρδιστάν', που θεωρείται από τους Κούρδους το πιο σημαντικό βήμα της κίνησής τους. Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο πιο σημαντικός στόχος του προσχεδίου είναι η 'Οικοδόμηση του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν'".

Για το ίδιο θέμα ενδιαφέρον -βρήκαμε- το άρθρο "Τα ματωμένα σύνορα του Μεγάλου Κουρδιστάν" (του Γιώργου Πρωτόπαπα από τον τελευταίο "Κόσμο του Επενδυτή", στις 17 - 19).



ΣΗΜ.: Αναμφίβολα, η περίοδος που διανύουμε θα πρέπει να θεωρηθεί ΙΣΤΟΡΙΚΗ υπό την κυριολεξία της έννοιας. Και προφανώς σε τέτοιες εποχές ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει ούτε μία ούτε μεμονωμένη ΑΛΗΘΕΙΑ. Η θεώρηση απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, μελέτη, ενημέρωση και διασταύρωση απόψεων με γνώμονα πως κανείς (…εκτός από το Διευθυντήριο, για να μεταφέρουμε την εκτίμηση των συνωμοσιολόγων) δεν κατέχει την πλήρη αλήθεια. Και πως ιστορικά ακόμη και οι κεντρικοί σχεδιασμοί ενδέχεται να ανατραπούν από απρόβλεπτους(;) παράγοντες ή… joker.

Προφανώς, πέραν όσων πηγών αναπαράχθηκαν στο κείμενο, έχουν γραφτεί και έχουν αναλυθεί εκτενέστερα και πληρέστερα από πολλούς ξένους και Έλληνες.

Γι' αυτό γνωρίζουμε πως σήμερα επιχειρούμε να ανοίξουμε απλώς ένα μικρό… παραθυράκι και τίποτε περισσότερο.



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v