Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2011

... Μπλεχτήκαν οι γραμμές τους ή μας φαίνεται;

«…δεν χρειάζεται η πατρίδα μας νέους μύθους. Δεν θα γίνουμε Ελ Ντοράντο ή Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είμαστε ψωροκώσταινα από πλευράς ορυκτού πλούτου…», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ.

Στην προσπάθειά του να φανεί ρεαλιστής ο αρμόδιος υφυπουργός συμπλήρωσε για τον Πρίνο πως «… έβγαλε 20 εκατ. βαρέλια», ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό ότι από το κοίτασμα αυτό και μόνο η παραγωγή έχει ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια και είναι πιθανό -σύμφωνα με την εταιρία που έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης- να φτάσει τα 200 εκατ. βαρέλια.

Περίεργο μας φαίνεται που ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός δεν γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία (…πόσο μάλλον τις εκτιμήσεις) για το υπάρχον και σε εκμετάλλευση κοίτασμα του Πρίνου. Για να μην αναφερθούμε στην… εμπλοκή σχετικά με τον περίφημο Μπάμπουρα.

Διακρίνουμε μία αγωνιώδη προσπάθεια του Γ. Μανιάτη να υποβαθμίσει το «πετρελαϊκό θέμα», να φανεί πιο ψύχραιμος, να θέσει πάλι στο πλαίσιο των… ελληνικών καλενδών το όλο ζήτημα.

Όμως, ήταν η ίδια η πολιτική προϊστάμενός του η οποία, λίγο πριν από τις εορτές, εμφανιζόταν υπερθετική για τα πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «...σαράντα εκατομμύρια βαρέλια ετησίως».

Άγνωστο με βάση ποιες μελέτες, έρευνες ή άλλα εμπεριστατωμένα στοιχεία η Τίνα Μπιρμπίλη εμφανιζόταν υπεραισιόδοξη για το όλο θέμα (*).

Η διάσταση απόψεων, εκτιμήσεων (…ή μήπως κάτι άλλο πιο σύνθετο) υπουργού και υφυπουργού ΠΕΚΑ θεαματική, με τον έναν να διαψεύδει τον άλλον μέσα σε μόλις 2 - 3 εβδομάδες.

Περιοριζόμαστε σε αυτά που αφορούν στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις Τ. Μπιρμπίλη - Γ. Μανιάτη. Γιατί εάν όντως οι δύο καθ' ύλην αρμόδιοι διαφωνούν -επί της ουσίας- για ένα τέτοιο ζήτημα, ε, τότε υπάρχει πρόβλημα!

Και δεν… γυρίζουμε έναν χρόνο πριν, όταν τον Δεκέμβρη του '09 ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρατούσε χαμηλά, πολύ χαμηλά τον πήχη.

(*) Όλες οι επί μέρους δηλώσεις, εκτιμήσεις κ.λπ. αναφέρονται αναλυτικά σε σχετικό θέμα του euro2day (Πετρέλαιο: Το μεγάλο δίλημμα της Αθήνας στις 23/12).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v