Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2011

Τράπεζες: Τι δείχνει το… ταμπλό

Με την αξιωματική υπόθεση πως το χρηματιστηριακό… ταμπλό κατά κανόνα «αποτυπώνει», προεξοφλεί και ενσωματώνει τις εξελίξεις, τα συμβαίνοντα και κυρίως όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά, εκτιμούμε ως καταρχήν ενδιαφέρουσες τις ανατροπές που έχουν επέλθει στον τραπεζικό κλάδο.

Με κύριο γνώμονα την απόδοση 52 εβδομάδων και βεβαίως την αποτίμηση των ομίλων έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον.

Ξεκινώντας από τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μετράμε διόρθωση 63% σε περίοδο 52 εβδομάδων και αποτίμηση στα 5,58 δισ. ευρώ. Στο 1,82 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, στο 1,81 δισ. ευρώ της Alpha Bank και στο 1,82 της Τράπεζας Πειραιώς. Αντίστοιχα οι απώλειες για τις τρεις μετοχές φτάνουν το 57,77%, το 57,75% και το 61,59%, πάντα την ίδια περίοδο.

Όμως το ενδιαφέρον -κατά την εκτίμησή μας- είναι πως πλέον δεύτερος σε αποτίμηση τραπεζικός όμιλος αναδεικνύεται αυτός της Τράπεζας Κύπρου, με κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ και με τη μετοχή να έχει διορθώσει 38,92% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Ακολουθεί με 1,54 δισ. η Marfin Popular Bank και έπονται χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ(!) το Τ.Τ. με 759 εκατ. ευρώ και η ATEbank με 615 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα αποτίμηση προφανώς και δεν… προεξοφλεί τη μελλοντική ή τις σχέσεις που θα διαμορφωθούν στη συνέχεια. Ωστόσο, καταγράφεται μία πραγματικότητα, αποτυπώνεται μία κατάσταση, ενσωματώνεται μία διαδρομή… διόρθωσης σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Θεωρούμε σημαντική αυτήν την περίοδο, καθώς άλλοι όμιλοι έκαναν χρήση των βοηθειών που παρασχέθηκαν (από το ελληνικό δημόσιο, τα διάφορα πακέτα, την ΕΚΤ κ.λπ.) και ορισμένοι προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και λοιπές ενέργειες ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, της ρευστότητάς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v