Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 21 2011

ΧΑ: Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων μπορεί να αιφνιδίασε ορισμένους. Κυρίως από εκείνους που λόγω της… αδυναμίας των δεικτών να υπερβούν τις κρίσιμες αντιστάσεις προεξοφλούσαν διόρθωση από τα μέσα της 19ης/1.

Η αγορά όμως φρόντισε να τους διαψεύσει -τουλάχιστον για ένα θερμό, ενδιαφέρον διήμερο-, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει -επιτέλους- έως τις 1.550, τον FTSE 20 έως τις 725 μονάδες και την Εθνική να διασπά τα 6,7 - 6,8 ευρώ στοχεύοντας προς τα 7,2 ευρώ. Μέχρις εδώ όλα καλά και καλύτερα για εκείνους που… έπιασαν την τάση.

Όμως, να δούμε από εδώ και πέρα τι γίνεται στον επόμενο βραχυπρόθεσμο κύκλο (ο φίλος trader μας υπενθυμίζει μία κυκλικότητα τουλάχιστον εννέα ημερών), καθώς μεσολαβεί σαββατοκύριακο.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε σηματωρό του τραπεζικού κλάδου και του Χ.Α. τον όμιλο της Εθνικής, που και για τεχνικούς λόγους συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον και βραχυπρόθεσμα.

Μία βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγιση μας δίνει το πρώτο διάγραμμα της μετοχής. Την κάπως ευρύτερη, όμως, την έχουμε μέσω του δεύτερου, όπου εμφαίνεται η διαδικασία σχηματισμού πυθμένα. Κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή πρακτικά ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί.

Θα επιμείνουμε στο τελευταίο, απαντώντας έμμεσα στα όσα σημειώνουν ο φίλος teo 77 αλλά και ο Χρήστος Ε (αμφότεροι αναφέρονται κυρίως στον zelis677), για να διευκρινίσουμε πως θα πρέπει να συνεκτιμώνται η βραχυπρόθεσμη (ιδίως η ενδοσυνεδριακή) η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση και ευρύτερα η μεσομακροπρόθεσμη.

Άλλωστε, αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τις αγορές με ορίζοντα ιστορικών κύκλων… φτάνοντας σε μετρήσεις μέχρι 15ετίας. Εκτίμησή μου -προσωπική και μόνον- πως διαχωρίζουμε το ημερήσιο παιχνίδι, την πρόβλεψη για μία βραχυπρόθεσμη κίνηση (συνήθως στο όριο του Τ συν 3) από μία πιο ευρεία θεώρηση - παρακολούθηση της αγοράς.

Ο Χρήστος Ε διερωτάται τι είναι καλύτερο. Να πιάνεις δηλαδή μία κίνηση 1.000 ή 100 μονάδων, που ουσιαστικά αποτελεί εύλογο ερώτημα τις τελευταίες ημέρες, 2 - 3 εβδομάδες. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς (με πρώτη και καλύτερη την αφεντιά μου…) μετρημένες φορές καταφέραμε να πουλήσουμε στη μέγιστη - βέλτιστη τιμή είτε να αγοράσουμε στην ελάχιστη - χείριστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v