Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2011

Τι γυρεύει η... "αλεπού" της G.S. στην Αθήνα

Τη σφίγγα… κάνουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ερωτώνται τις τελευταίες ημέρες για τις φήμες σχετικά με επίσκεψη του επικεφαλής της Goldman Sachs στην Αθήνα.

Φήμες και αναφορές (στην εφημερίδα "Αξία") που έφταναν στο σημείο να κάνουν λόγο για συναντήσεις με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με γνωστά ονόματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το να μην επιβεβαιώνεται (ή να μην διαψεύδεται) από καμία πλευρά, και παρά τις πιεστικές ερωτήσεις ανθρώπων της αγοράς, είναι ένα ερώτημα και όσο θα μένει… αναπάντητο θα αιωρούνται πέριξ του Χ.Α. εύλογες απορίες.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά όπου ένα από τα "μεγάλα αφεντικά" της Goldman Sachs έρχεται στην Αθήνα. Να θυμηθούμε πως τον Νοέμβριο του 2009 ο υπ' αριθμόν ΔΥΟ της αμερικανικής τράπεζας είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, δίνοντας από τότε τροφή για σενάρια, υποθέσεις αλλά και για… συνωμοσιολογικές εκτιμήσεις.

Τότε, βέβαια, η G.S. θεωρούνταν (και ήταν κατ' άλλους…) προνομιακός συνομιλητής της ελληνικής κυβέρνησης, παρέχοντας συμβουλές στον πρωθυπουργό, στην Αθήνα, για το… ξεπέρασμα της κρίσης.

Η… αποκάλυψη αργότερα πως τζογάριζε και σε CDs σε βάρος της χώρας μας φέρεται να οδήγησε στη διάρρηξη των αγαστών σχέσεων. Να θυμηθούμε, ωστόσο, πως τότε οι Αμερικανοί δεν είχαν παραδεχτεί τις… αποκαλύψεις της ελληνικής πλευράς. Το τι ακολούθησε λίγο ως πολύ είναι γνωστό και βιώνεται καθημερινά άλλωστε.

Έκτοτε, ακολούθησαν - απ' ό,τι φαίνεται- κι άλλες επισκέψεις των… ανεπιθύμητων Αμερικανών.

Μάλιστα, πέρυσι την άνοιξη η "Monde Diplomatique", με πρωτοσέλιδο μάλιστα ρεπορτάζ της, είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα (σε άρθρο του Serge Halimi, αρχεία Μαρτίου 2010).

Η γαλλική εφημερίδα αναφερόταν στις λογιστικές αλχημείες που "έσβησαν" μέρος του ελληνικού ελλείμματος, επί πρωθυπουργίας του Κ. Σημίτη. Ενδεικτικά σημειωνόταν: "Ποιος κερδίζει, ποιος πληρώνει; Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Κρεγκ Μπλανκφάιν, μόλις εισέπραξε μπόνους εννέα εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν ετησίως ένα μηνιάτικο".

Το πρωτοσέλιδό της, κατά γενική εκτίμηση έγκυρης εφημερίδας, δεν… απασχόλησε ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ και βεβαίως πέρασε σχεδόν ασχολίαστο από την ελληνική κυβέρνηση. Όμως, περίπου την ίδια περίοδο, κορυφαία στελέχη της Goldman Sachs είχαν (ξανά) βρεθεί στην Αθήνα σε συνάντηση (στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο) με 12 funds managers και εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών.

Τότε εχε γίνει λόγος για το fund του Paulson SAC Capital Advisors, την Green light Capital, εκπροσώπου συγγενικού fund της Soros Fund Management. Στον… μυστικό δείπνο των "12" -όπως τον είχε χαρακτηρίσει τότε κορυφαία κυβερνητική πηγή- φέρεται να εξετάστηκαν η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι.

Πηγές έκαναν λόγο για εκτίμηση της Goldman Sachs πως πλησίαζε ο καιρός για να μειωθούν οι επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα. Πιο ακραίος στην προσέγγισή του φέρεται να είχε εμφανιστεί ο Paulson, καθώς στη συνάντηση φέρεται να εξετάστηκαν οι επενδυτικές στρατηγικές στην Ελλάδα και στο ευρώ, οι εναλλακτικές κινήσεις στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και το θέμα που είχε θέσει η Goldman Sachs για να μειωθεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην Ελλάδα με εναλλακτικούς τρόπους.

Η αλήθεια είναι πως οσάκις κάποιος κορυφαίος της G.S. ή άλλου αμερικανικού οίκου βρίσκεται στην Ελλάδα ακολουθούν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Έγκυρη πηγή μόνο τυχαία δεν θεωρεί την κινητικότητα που σημειώνεται και σε διπλωματικό - πολιτικό επίπεδο. Επικεντρώνεται δε στη ρηματική ανακοίνωση (17/9/2010) της αμερικανικής πρεσβείας, που αναγνώρισε για πρώτη φορά από το 1976 τις ελληνικές θέσεις, που συζήτησε (σχεδόν τρεις μήνες αργότερα) ο Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό "Άμυνα και Διπλωματία", το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αναγνώριζαν το καθεστώς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Το θέμα ανακινήθηκε τελευταία και από την εφημερίδα "Δημοκρατία", ενώ όλως τυχαίως η κινητικότητα σε πολλά επίπεδα εντείνεται λίγο πριν από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην Αθήνα και λίγο μετά τις επισκέψεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Κατάρ και του υπουργού Επικρατείας στο Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v