Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2011

Στην… πρίζα για το θέμα της ΔΕΗ

Στην… πρίζα έβαλε τους εργαζομένους (και όχι μόνο) της ΔΕΗ η χθεσινή ανεπίσημη διαρροή για τα τεκταινόμενα στην Επιχείρηση.

Πράγματι, με μία αμφίσημη δήλωση κάποιου στελέχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Reuters, επιχειρήθηκε να διερευνηθούν το έδαφος και οι διαθέσεις των εμπλεκομένων. Και από τη στιγμή της σχετικής ανακοίνωσης, με την "ήξεις αφήξεις" θέση κάποιου στελέχους του ΥΠΕΚΑ, άρχισε η εικοτολογία στην αγορά.

Είναι η πρώτη φορά όπου η αρμόδια υπουργός ΔΕΝ έλαβε αμέσως και ξεκάθαρη θέση για το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίου μεγαλύτερου του 51% της Επιχείρησης, μας θύμισε κυβερνητικός παράγοντας, και νομίζουμε πως έχει δίκιο.

Εμφανής η αμηχανία της Τίνας Μπιρμπίλη, κατά την εκτίμηση ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον της, καθώς πρόσφατα είχε αναφερθεί σε… κόκκινες γραμμές και σε… αφορμές πολέμου.

Η ουσία είναι, σημείωνε τραπεζικός παράγοντας, πως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ είναι τα δύο ακριβότερα "φιλέτα" του Δημοσίου, για τα οποία μάλιστα οι ξένοι έχουν εκδηλώσει ανεπίσημα(*) το ενδιαφέρον τους.

Το αν έχει βολιδοσκοπηθεί πρόσφατα η κυβέρνηση ή ο υπουργός Επικρατείας(**), όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ΔΕΝ το γνωρίζουμε. Όμως, το θεωρούμε πολύ πιθανό, καθότι λογικότατο.

Το ενδιαφέρον είναι πως ένα "πωλητήριο" στη ΔΕΗ λόγου χάρη (και εάν όντως υφίσταται ανάλογη κυβερνητική πρόθεση) βγαίνει σε αυτήν τη συγκυρία και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης. Σε χρηματιστηριακή αξία 2,9 δισ. ευρώ ξεκινά -καλώς ή κακώς- η συζήτηση και για τη ΔΕΗ, όταν η Επιχείρηση στα τέλη του 2007 είχε αποτίμηση 8,5 δισ. ευρώ. Έτσι, για να έχουμε και μία τάξη μεγέθους, κλίμακας τι συντελείται με προσυμφωνηθείσες συμφωνίες (της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., για να μην παρεξηγούμεθα...) .

(*)Δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ πίσω, επί των ημερών διακυβέρνησης της Ν.Δ., για να θυμηθούμε το ενδιαφέρον της Rheinisch-Westfalisches Elektrizitatswerk AG. Περιττεύει, βέβαια, να θυμηθούμε και ποια ήταν η τ ό τ ε θέση των νυν κυβερνώντων.

(**)Πολλά και ενδιαφέροντα όσα είπε και παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας χθες σε εκπομπή του ΣΚΑΪ. Ενισχύθηκαν μάλιστα οι επιφυλάξεις μας για την περιβόητη… αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως επιμένουν εδώ και καιρό οι πηγές μας περιλαμβάνει από κατασκευή πολυτελών κατοχικών, 5άστερου ξενοδοχείου, τεχνολογικού πάρκου, μαρίνας, γήπεδο γκολφ, μέχρι ελικοδρόμιο, υπογειοποίηση της παραλιακής και… συναξιοποίηση των άλλων δύο παρακείμενων μαρινών της παραλιακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v