Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2011

Μάρτης: Γδάρτης ή... γιορτή;

Λαβαίνοντας ως αφορμή τα όσα αναφέρει ένας φίλος της στήλης (…ανώνυμα, αλλά όχι ανώνυμος), επιχειρούμε να προσεγγίσουμε κάποια πράγματα και καταστάσεις όσο πιο ψύχραιμα και νηφάλια γίνεται.

Πράγματι, με απόδοση 18,1% για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους και 17,8% για τον FTSE-20, το Χ.Α. είναι λογικό να επανέρχεται στο προσκήνιο τελευταία.

Απαντώντας (έμμεσα) στον φίλο nik/salonik (και σε όσους δεν αποδίδουν και τόσο μεγάλη σημασία στην τεχνική ανάλυση), θα υπεραμυνθώ της δυνατότητας όλων ανεξαιρέτως των παικτών που, θεωρώντας τα χρηματιστήρια προεξοφλητικό μηχανισμό (…ή και μηχανισμούς χειραγώγησης, αν θέλετε), επιμένουν τεχνικά. Όσοι κατά καιρούς έχουν συνδράμει στην προσπάθεια της στήλης (από τον φίλο zelis677, roote.gr, eZMarket μέχρι τις ομάδες του επίκουρου, της αμάλθειας και τόσων άλλων) προφανώς θεωρούν πως οι κινήσεις των insiders αποτυπώνονται πρωθύστερα στη διακύμανση των μετοχών.

Η άνοδος ή η διόρθωση μιας μετοχής
δημιουργούνται από τη σχέση αγοραστών - πωλητών, τον λόγο εισροών - εκροών, πρακτικά των κινήσεων αυτών που μπορούν να ξέρουν εκ των προτέρων (…ή έχουν την ισχύ ρευστότητας και επηρεασμού για να καθοδηγήσουν), αν θέλετε, αυτών που χειραγωγούν τις εξελίξεις, την ενημέρωση, τις μετοχές μέχρι τις τύχες χωρών ή ακόμη ζωνών κρατών ολόκληρων.

Μην προσπερνάμε αβίαστα ενδεικτικές περιπτώσεις, λ.χ. της επίθεσης της ομάδας του G. Soros κατά της αγγλικής στερλίνας (το '92) και των κερδών του ενός δισ. δολαρίων που φέρεται να αποκόμισαν τα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως επίσης της αποχώρησης συγκεκριμένων ξένων insiders διαχειριστών σταδιακά μετά τις εκλογές και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Τα μεγέθη, οι αποδόσεις και τα επίσημα στοιχεία ήταν και παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες. Όπως συμβαίνει και από τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, αλλά τώρα από την… ανάστροφη φορά. Τα επίσημα στοιχεία για τις εισροές και τις θέσεις των ξένων (και των… ξένων) τον Ιανουάριο πείθουν και τον πλέον δύσπιστο.

Με αυτό το σκεπτικό κρίνοντας θεωρούμε τη διακύμανση των δεικτών συνέπεια αυτής της προεξόφλησης.

Όσον αφορά δε στον φίλο ο οποίος επικαλείται εκτιμήσεις άλλων συναδέλφων για… τράπεζες και… τρένα, ένα μπορώ με σχετική βεβαιότητα να πω: οι εξελίξεις για την τύχη αυτού του τόπου (αλλά και ευρύτερα της Νέας Ευρώπης, όπως την… οραματίζονται οι Γερμανοί) παίζονται στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και στα όσα θα ανακοινωθούν έως και τις 25/3 (σημαδιακή ημερομηνία, νομίζω). Γι' αυτό ο καθένας ανάλογα με τις εκτιμήσεις του επιλέγει. Από το χειρότερο μέχρι το καλύτερο.

ΣΗΜ. Μόνο τυχαίο δεν θεωρούμε το θέμα των… πρόωρων εκλογών, που άνοιξε την Κυριακή η "Real News". Αποτελεί κοινό μυστικό σε επιχειρηματικούς, τραπεζικούς κύκλους πως στο… τραπέζι υπάρχει πράγματι και το σενάριο της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές εάν η κυβέρνηση κρίνει πως μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελός της τα όποια αποτελέσματα, αποφάσεις. Γιατί εάν όντως περάσουν οι σχεδιασμοί του Βερολίνου, το πρόγραμμα λιτότητας - πτωχοποίησης ευρύτατων στρωμάτων (της μέχρι πρότινος μεσαίας τάξης) που θα απαιτηθεί στη συνέχεια… δεν περνάει με τίποτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v