Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2011

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά!

"Δεν υπάρχουν νέα πακέτα μέτρων": ο τίτλος από τον τελευταίο "Κόσμο του Επενδυτή" και τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου (στον Πάνο Κοσμά).

Πέρα από τα αρχικά σχόλια, τα οποία μπορεί να προκαλεί το… άκουσμα και διάβασμα αυτού του τίτλου στον καθέναν από εμάς, σημασία έχουν και τα βασικά συμπεράσματα τα οποία επιχειρεί να τεκμηριώσει ο καθ' ύλην(;) αρμόδιος παράγων. "ΘΑ βασιστούμε σε αλλαγές στο κράτος" - "ΔΕΝ λιποτακτούμε, ΔΕΝ πάμε σε πρόωρες εκλογές" - "Ζητούμε τη συναίνεση για το τριετές δημοσιονομικό πρόγραμμα"(*) - "Ολική επαναφορά στις αγορές το 2012". Και τελευταίο το "η κοινωνία ΔΕΝ βρίσκεται στα όρια της έκρηξης".

Ενδιαφέρουσα ούτως ή άλλως η συνέντευξη, δημοσιεύτηκε μόλις μία ημέρα μετά την… ομοβροντία της τρόικας και των δανειστών, αλλά με τον υπουργό προφανώς να γνωρίζει τόσο το πακέτο που θα ανακοινωνόταν όσο και το σοκ που θα προκαλούσε.

Από αυτήν την άποψη, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει -κατά την εκτίμησή μας- η απάντησή του σε σχετική ερώτηση του Πάνου Κοσμά για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπου αναφέρονται αρκετά ενδεικτικά των άνωθεν προσταγών και των μεθοδεύσεων που έχουν ξεκινήσει. Αυτό έχει σημασία, καθώς τις… κορόνες κατά της τρόικας για το ξεπούλημα των 50 δισ. ευρώ προφανώς τις γνώριζαν τουλάχιστον ο υπουργός και ο πρωθυπουργός. Εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις άλλων υπουργών μελών της κυβέρνησης, μόνο δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: είτε, πράγματι, οι υπόλοιποι για ουδέν είχαν ενημερωθεί είτε για ακόμα μία φορά βολεύονται με το να καλυφθούν πίσω από τον υπουργό Οικονομικών-σάκο του μποξ.

Όσο για τις μεταμεσονύχτιες γαργάρες (ναι, στις 2 τα ξημερώματα εκδόθηκε η σχετική ανακοίνωση Τύπου), και λόγω των οξύτατων αντιδράσεων για υποτελή στάση στην τρόικα (ναι, γι' αυτούς που ο πληθωρικός Θ. Πάγκαλος είχε αποκαλέσει… φούφουτους), οι παλιότεροι έλεγαν θυμόσοφα πως "τις νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά" ή το έτερο "όποιος νύχτα περπατεί λάσπες και... πατεί".

Βρήκαμε εξαιρετικά εύστοχο και πικρόχολο το σημερινό σκιτσάκι του φίλτατου Σταθη.

(*)Για… 3ετές πρόγραμμα μιλά ο υπουργός Οικονομικών. Εμείς απλώς αντιπαραθέτουμε τις τελευταίες δηλώσεις-προειδοποιήσεις του Π. Ρουμελιώτη (ΔΝΤ), που μάλλον είναι πειστικότερες.

Πρώτο σε "ανεβάσματα" από το YouTube, τις σοβαρές (ή λιγότερο σοβαρές ) και τις σοβαροφανείς ραδιοφωνικές εκπομπές από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, το γνωστό… λαϊκό άσμα του Αντύπα.

ΣΗΜ.: Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, ειδικά αυτή διαβεβαίωνε (από πέρυσι τον Ιούλιο, διά στόματος μάλιστα του αρχηγού της) πως η… αξιοποίηση θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ (σύμπτωση, θα πείτε), και μάλιστα μέσα σε δύο χρόνια.
Περισσεύουν από όλους (ημών των δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως) η υποκρισία, η έλλειψη σοβαρότητας και η ευκολία στην αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων. Κάτι που καθιστά ελάχιστα αποτελεσματική και σώφρονα τη διαχείρισή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v