Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2011

Πληθαίνουν τα πονταρίσματα στον ΟΤΕ…

Με 29,2%(*) από την αρχή του έτους η μετοχή του ΟΤΕ παρουσιάζει την υψηλότερη απόδοση από κάθε άλλη του FTSE 20(**).

Εύλογο το ενδιαφέρον όχι μόνο βραχυπρόθεσμων παικτών αλλά και αρκετών που «βλέπουν» πέρα από τον Νοέμβριο, οπότε η Deutsche Telekom θα μπορεί και με τη… βούλα να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά μεγάλου μέρους των μετοχών του Οργανισμού.

Οι πηγές μας επιμένουν πως ο ΟΤΕ θεωρείται «μαγαζί γωνία» από τους Γερμανούς, πως συγκεκριμένοι κωδικοί αγοράζουν μεθοδικά από τα ιστορικά χαμηλά της μετοχής και πως τελευταία η ίδια η Deutsche Bank έχει «γυρίσει» αγοραστής (σε αντίθεση με τις πωλήσεις τις οποίες φέρεται να διενεργούσε πριν από δύο - τρεις εβδομάδες).

Σταθερός αγοραστής και η UBS, η JP Morgan αλλά και δύο γερμανικά χαρτοφυλάκια, που κατά την εκτίμησή μας ενίσχυαν τις θέσεις τους για λογαριασμό της Deutsche Telekom.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποδίδει τις μεθοδικές αγορές στη βεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί σε πολλούς ισχυρότατους ξένους παίκτες πως η τιμή της πρότασης θα είναι πάνω από τα 10 ευρώ.

Πρακτικά, αγοράζοντας κάποιος από τα χαμηλά των 5,16 ευρώ (…και ανεβαίνοντας σταδιακά προς τα 6, 7 ευρώ) τοποθετείται σε μία μάλλον χαμηλής επικινδυνότητας μετοχή με σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Εάν πράγματι ο μεγαλομέτοχος του Οργανισμού υποβάλει την πρότασή του στα επίπεδα του 10άρικου, πιθανόν με το premium το περιθώριο της απόδοσης να είναι μεγαλύτερο.

Πάντως -κατά την εκτίμησή μας- το ερώτημα για το αν οι της D.T. ενισχύουν τις θέσεις τους έμμεσα παραμένει, από τη στιγμή όπου οι πηγές μας υποστηρίζουν πως τους Γερμανούς τους ενδιαφέρει πολύ το κρίσιμο - υπόλοιπο 3%. Ποσοστό που θα τους παρείχε τα δικαιώματα, πλεονεκτήματα μετόχου καταστατικής μειοψηφίας πριν από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, γερμανικά χαρτοφυλάκια φέρεται να ενισχύουν τη θέση τους, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες προεξοφλούν τις εξελίξεις στο «σερβικό μέτωπο». Η καταληκτική περίοδος για τον διαγωνισμό του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, παραμένει -εκτός σοβαρού απροόπτου- προς τις 23 Μαρτίου.

Τα συμφέροντα της D.T. είναι γνωστά και εύλογα.


(*) Η απόδοση είναι μέχρι και τις 10:55 της σημερινής συνεδρίασης.

(**) Δεύτερη σε απόδοση είναι η μετοχή της Κύπρου με 27,91% και ακολουθούν τα
Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ, πάντα για την ίδια περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v