Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2011

Δεν προχωρούν έτσι οι... αξιοποιήσεις

Εξαιρετικά κατατοπιστικό το θέμα για τα συμφέροντα και τους "Γαλάτες" των σκουπιδιών, του Φάνη Γαβρινιώτη, και συνάμα ενδεικτικό της λογικής και των πρακτικών με τις οποίες κινείται η (εκάστοτε) εξουσία. Ενδεικτική περίπτωση αβελτηρίας που εάν δεν προσεχθεί μπορεί να κρύβει σύντομα και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις τύπου "φιάσκου του… Αστακού".

Κατά την εκτίμησή μας, ο μέχρι τώρα χειρισμός της υπόθεσης "αξιοποίησης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού" χαίνει και ενδέχεται να οδηγήσει σε εμπλοκές και αδιέξοδα.

Σε μία εξαιρετικά εύθραυστη πολιτική - κοινωνική συγκυρία, η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής με μυστικότητα και ανοίγοντας μόνο κάποια από τα χαρτιά της στην τηλεοπτική εκπομπή "Νέοι Φάκελοι" (του ΣΚΑΪ).

Στην εκπομπή του Αλ. Παπαχελά πληροφορήθηκε ο κόσμος πως το "σχέδιο αξιοποίησης" θα παρουσιαστεί στις 22/2 στο Κατάρ. Επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση πως θα προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με όχημα το περίφημο Fast Track. Όπως επίσης το ότι μέσα στην εβδομάδα θα οριστούν οι τεχνικοί σύμβουλοι. Μέχρις εδώ… καλά.

Όμως, η κυβέρνηση προωθεί ένα επίμαχο (για αρκετούς) "σχέδιο αξιοποίησης" σε μία ευαίσθητη περιοχή, χωρίς να έχει γνωστοποιήσει μέχρι και χθες το βράδυ τους σχεδιασμούς της στους φορείς, δημάρχους των παρακείμενων περιοχών.

Στην πιάτσα πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται για κατασκευές πολυτελών κατοικιών, επέκταση του γκολφ, 5άστερο ξενοδοχείο, μέχρι και για Κυβερνείο γίνεται λόγος.

Εν κρυπτώ τα περισσότερα βήματα της κυβέρνησης, σε μία συγκυρία όπου η ατμόσφαιρα μυρίζει… μπαρούτι. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και του πειθαναγκασμού για την υλοποίηση ενός σχεδίου που πόρρω απέχει από την προεκλογική διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού πως "…το Ελληνικό θα γίνει όλο πράσινο".

Θα πείτε, άλλες συνθήκες τότε, άλλες τώρα, εδώ χάνει η… μάνα το παιδί και το… παιδί τη μάνα και εσείς μιλάτε για προεκλογικές εξαγγελίες. Εντάξει, αλλά με αυτές τις μεθοδεύσεις πολύ φοβούμεθα (και αποτελεί προσωπικά απευχή) πως η κυβέρνηση φέρνει την… Κερατέα πιο κοντά προς το κέντρο της πόλης. Και πως όσο ενεργεί χωρίς να διαβουλεύεται, να δείχνει (έστω) ότι συνεκτιμά τις αντίθετες απόψεις, θα βαθαίνει το χάσμα με την κοινωνία, με τις τοπικές ομάδες πολιτών.

Πόσο μάλλον που οι πληροφορίες και οι φήμες θέλουν μεγαλόσχημα ονόματα και επιχειρήσεις να πιέζουν γι' αυτού του χαρακτήρα και της μορφής… αξιοποίηση του νευραλγικού χώρου.

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά φοβούμεθα πως με αυτούς τους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις ενδέχεται να ανοίγουν ακόμη ένα "καυτό μέτωπο" σε μία "διακεκαυμένη περίοδο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v